Azc's in Amersfoort, Utrecht en Leersum openen de deuren voor bezoek

Screenshot uit een video over de open dag op www.openazc.nl.
Screenshot uit een video over de open dag op www.openazc.nl. © YouTube, www.openazc.nl
PROVINCIE UTRECHT - Het is vandaag Nationale Burendag, en om te benadrukken dat mensen in een asielzoekerscentrum ook gewoon buren zijn, openen de azc's in Amersfoort, Utrecht en Leersum de deuren. Zij organiseren vanmiddag een open dag waarbij iedereen die nieuwsgierig is naar het reilen en zeilen in een opvanglocatie welkom is voor een kop koffie en een goed gesprek.
In het azc in Amersfoort is er normaal plek voor zo'n 300 asielzoekers, maar er is vanmiddag in het pand op de Barchman Wuytierslaan nog genoeg ruimte over voor bezoek. Geïnteresseerden kunnen in gesprek met bewoners, er zijn oud-Hollandse spelletjes en er zijn verschillende stichtingen aanwezig om informatie te geven over wat zij allemaal doen.
Ook in het Utrechtse azc op de Joseph Haydnlaan is er een heel programma bedacht voor tijdens de open dag. In het centrum is plek voor zo'n 450 asielzoekers. De bewoners kunnen vandaag samen met bezoekers van buiten genieten van een voetbaltoernooi, filmpjes, een workshop hip-hop en muziek van de Band Zonder Verblijfsvergunning.
In Leersum kunnen bezoekers zich melden voor een rondleiding door het azc, waar ruimte is voor zo'n 525 mensen. Daar kunnen ze onder het genot van hapjes uit de landen waar de bewoners vandaan komen, meer leren over het heden en verleden van het gebouw. Het kantoorgebouw op de Hoogstraat heeft een kleurrijke geschiedenis. Vroeger was dit het onderkomen van minister-president Colijn. Bovendien is dit een van de eerste opvanglocaties in het land.
In de provincie Utrecht doen drie azc's mee aan de open dag. In heel Nederland openen 40 centra tussen 13.00 en 16.00 uur de deuren.
Open dag bij asielzoekerscentra

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.