Opnieuw kritiek op dassenverhuizing Soesterberg

SOESTERBERG/ACHTERBERG - Er is opnieuw kritiek op de dassenverhuizing in Soesterberg. De lokale Partij Ons Soesterberg en Stichting Das&Boom vrezen dat er na de verhuizing dassen terug zullen keren naar het gebied. Dat is mogelijk omdat er na de verhuizing niet direct gestart kan worden met de bouwwerkzaamheden.
De twee dassen die op landgoed Oude Tempel leven worden verhuisd vanwege nieuwbouwplannen. Eerder was er al ophef over deze verhuizing, omdat er nog procedures lopen tegen de komst van de nieuwbouw in het gebied.

HAZELWORMEN

Nu is er opnieuw kritiek op het handelen van de gemeente. Volgens de lokale Partij Ons Soesterberg (POS) hadden er eerst hazelwormen gevangen moeten worden. Deze pootloze hagedissen komen voor op landgoed Oude Tempel en zijn net als de dassen beschermd.
Door de aanwezigheid van hazelwormen kunnen de dassenburchten op het landgoed niet direct gesloopt worden. En dat kan er toe leiden dat nieuwe dassen hun intrek nemen in het gebied.

BOUWRIJP

Stichting Das&Boom heeft het al vaker meegemaakt. Als een partij, tegen het advies in, niet direct na een dassenverhuizing start met het bouwrijp maken van de grond, dan kunnen er andere dassen komen wonen.
"Als de geur van de dassen verdwijnt, dan trekt dat misschien nieuwe dassen aan", legt Bert Hesse van de stichting uit. "Het is dus zeker niet onmogelijk dat daar een das terugkomt."
Das op zijn laatste avond in Soesterberg.
Das op zijn laatste avond in Soesterberg. © Stichting Das&Boom

GEMEENSCHAPSGELD

Gerben Stormbroek van POS denkt dat de gemeente helemaal geen plan van aanpak heeft. "We vragen ons af of de volgorde goed is", legt Stormbroek uit. "Met een beetje pech zitten er straks nieuwe dassen en begint het verhaal weer opnieuw."
De gemeente wil niet bekendmaken hoeveel geld een dassenverhuizing kost. "Het gaat in ieder geval om gemeenschapsgeld", reageert Stormbroek. "Als er andere dassen terugkomen, dan is dat gewoon weggegooid geld."

DAS GEVANGEN

Gisteren is begonnen met de operatie en vannacht is de eerste das al in de val gelopen. Volgens Stichting Das&Boom gaat het naar omstandigheden goed met het dier. "Het is natuurlijk niet leuk voor een das", vertelt Bert Hesse. "Hij zit nu in de opvang bij Nijmegen en wacht daar op zijn partner."
Das&Boom gaat in gesprek met de gemeente Soest om te overleggen over de ontstane situatie. Voor de stichting is het verhuizen van dassen een laatste redmiddel en het zou heel vervelend zijn als het twee keer moest.
De gevangen das zit nu in quarantaine.
De gevangen das zit nu in quarantaine. © Stichting Das&Boom

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.