Raadslid Wim Knol 'vriendelijk, doch dringend, uit Onafhankelijken in Oudewater gezet

© RTV Utrecht
OUDEWATER - Raadslid Wim Knol is uit de fractie van de Onafhankelijken gezet. Dat werd gisteravond duidelijk tijdens een raadsvergadering. Knol zelf hoorde het nieuws een dag eerder, toen hij in de avond 'vriendelijk, doch dringend' verzocht werd de fractie te verlaten. Nu is Knol een eenmansfractie.
Volgens fractievoorzitter René van den Hoogen zijn er onoverbrugbare verschillen tussen opvattingen van de partij en de manier waarop Wim Knol politiek bedrijft. "Wim acteerde meer solistisch en dan is het maar beter dat je dat in de toekomst ook gaat doen". De manier waarop Knol het woord voert namens de partij is één van de grootste redenen dat hij moet opstappen, aldus Van den Hoogen.
"Buitengewoon onverstandig", reageert Wim Knol op het genomen besluit. "Wat nu aangedragen wordt als solistisch optreden is niets anders dan het bewaken van de afspraken die wij met zijn allen gemaakt hebben. Ik ben zo ongeveer de enige die dat doet. Ik zou de wethouder voor de voeten lopen maar het tegendeel is waar. Ik heb de wethouder erop aangesproken dat we de afspraken die we met de coalitie hebben gemaakt, samen na moeten komen. Dat zou de aanpak moeten zijn van de hele fractie."

GENADELOOS AFGEREKEND

Hij vervolgt: "We zijn bij de afgelopen verkiezingen genadeloos afgerekend door onze achterban, de kiezers in Oudewater. Dat had vooral te maken met het feit dat wij veel te weinig presteerden van onze verkiezingsbeloften. Een van de oorzaken daarvan is dat geen enkele afspraak uitgevoerd wordt. Er werden steeds nieuwe wegen ingeslagen en dat moeten we voorkomen. We moeten die afspraken gewoon uitvoeren."
Het gaat om de totale opstelling en hoe je je manifesteert als volksvertegenwoordiger
René van den Hoogen
Maar volgens Van den Hoogen zou de fractie liever een teamspeler zien. "Op deze manier werkt het namelijk niet. Ik denk dat je het college wat meer de tijd moet geven en hij zet ze onder druk. Dat is een manier maar dan werk je misschien hobbels op die er niet hoeven te zijn."
Van den Hoogen zegt dat er niet een reden aan te wijzen is waarom het precies nu mis gaat, maar dat er zoveel spreekwoordelijke druppels zijn die de emmer deden overlopen dat de maat gewoon vol was. "Het gaat om de totale opstelling en hoe je je manifesteert als volksvertegenwoordiger. Het is meer het inzicht in hoe je dingen aanpakt, dan de vorm." Dus Knol moest zijn eigen weg volgen. De hele fractie was het eens.

'NIET ELEGANT'

Boos is Knol niet. Hoewel, de gang van zaken vindt hij 'niet elegant'. Volgens hem is er achter zijn rug om over hem vergaderd en dat vindt hij niet leuk. "Maar ik ben meer verdrietig. Er blijft op deze manier buitengewoon weinig over van de Onafhankelijken waarvoor ik mij jaren heb ingezet."
Tijdens de raadsvergadering gisteravond leek het even alsof Knol nog bij zijn oude partij hoort. Omdat Knol niet is geroyeerd als lid van de Onafhankelijken, vindt hij dat hij namens de partij kan spreken. Dat wordt niet gewaardeerd door de fractievoorzitter, die protesteert en mededeelt dat de heer Knol geen deel meer uitmaakt van de fractie.
"Het is voor iedereen even wennen", concludeert Van den Hoogen. "We hadden gelijk de volgende dag een raadsvergadering en dan moet je bekijken hoe je goed naast elkaar kunt opereren. Ik snap dat het voor Wim rauw op zijn dak is gevallen. Als je al meer dan twintig jaar lid bent van een partij is het moeilijk om nu ineens niet meer bij de partij betrokken te zijn. Hij moet zich nu richten op zijn eigen woordvoering."
Vanaf nu mag ik weer vrijuit zeggen wat ik ervan vind, dat voelt bevrijdend
Wim Knol

NIEUWE PARTIJ

Dat doet Knol dan ook. Zijn doel is om een nieuwe partij te beginnen. "Ik ga mensen mobiliseren waarmee ik hetzelfde gedachtegoed kan uitdragen en vormgeven. En die medestanders zijn er. De eerste reacties heb ik inmiddels binnen. Er komt een nieuwe partij in Oudewater." Een naam weet hij nog niet.
Over een ding zijn de heren het in ieder geval eens: samenwerken behoort zeker tot de opties in de toekomst. Ze staan namelijk beiden vierkant achter het coalitie akkoord zoals het er nu ligt. Het doel is voor beide partijen hetzelfde, alleen de weg er naar toe wordt anders ingevuld. Knol: "En vanaf nu mag ik eindelijk weer vrijuit zeggen wat ik ervan vind in plaats van mij te houden aan de discipline die je binnen een partij moet handhaven. Ik kan je vertellen: dat vond ik gisteravond al direct heel bevrijdend."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.