RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

Vaker incidenten met Stints, kar viel stil op spoor Baarn

BAARN - Er zijn vaker incidenten geweest met Stints bij kinderopvangcentra. Dat vertellen ouders naar aanleiding van het drama in Oss aan RTL Nieuws. Zo is het bij een buitenschoolse opvang in Baarn twee keer voorgekomen dat een stint stilviel op het spoor.

Bij ťťn van die twee keren zijn de kinderen door de bestuurder en door omstanders uit de Stint gehaald. Volgens de ouders moesten de kinderen snel† uit de kar worden gehaald en is de†Stint net op tijd van het spoor getrokken. De bewuste BSO wil daar niet op reageren.

Naar aanleiding van dit incident hebben ouders erop aangedrongen een bruggetje te nemen, zodat de stints niet meer over het spoor hoefden. De BSO wilde daar niet aan, vanwege de langere reistijd. Pas na het ongeluk in Oss rijdt de BSO in Baarn voorlopig niet meer over het spoor.

ZEIST

In Zeist is het volgens RTL eerder ook al misgegaan met het afremmen van een kar. De stint botste tegen een garage en een†kind dat in de stint zat, liep daardoor een hersenschudding op.

Verder weigerde in Haarlem†deze zomer de remmen van een stint vol kinderen. De kar botste vervolgens tegen een oude man, die daarbij gewond raakte.†Oorzaak bleek een verschoven handvat. Hierdoor werkte de gashendel niet goed en kon de kar niet remmen.

Ook in Bodegraven viel een Stint zonder kinderen erin midden op een spoorwegovergang stil. Er waren problemen met een stekker, bleek later. De medewerkster die de Stint bestuurde, kreeg het apparaat met hulp van een collega weer aan de praat, maar stond wel een minuut stil op het spoor.

PARTOU

Er rijden in Nederland zeker 3000 Stints rond. De meeste worden gebruikt in de kinderopvang, maar ze worden soms ook ingezet om pakketjes mee te bezorgen. Veel kinderopvangcentra overwegen nu om de stint voorlopig in de ban te doen. Kinderopvang Partou bijvoorbeeld, met tientallen vestigingen in de provincie Utrecht, wil nu eerst de uitkomst van het onderzoek naar het ongeluk in Oss afwachten.

In de Brabantse plaats kwamen vier kinderen om het leven, een vijfde kind en hun begeleidster raakten zwaargewond. De zes zaten in een elektrische bakfiets van het Bilthovense bedrijf Stint Urban Mobility. Ze waren op weg naar school, toen ze bij een spoorwegovergang werden geschept door een trein. Hoe het ongeluk kon gebeuren is nog onduidelijk.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.

Lees ook
Nieuwsoverzicht