Museum Speelklok in het teken van muzikale robots

© RTV Utrecht / Jordi de Jong
UTRECHT - Het Museum Speelklok staat sinds vandaag helemaal vol met muzikale robots. In de expositie 'Robots love Music' staan honderden robots tentoongesteld, die met muziek de bezoekers moeten proberen te raken.

TITULAER

Het overgrote deel van de robots in het museum zijn uitgeleend door de familie van wetenschapper Chriet Titulaer, die vorig jaar overleed. Zijn robots dienen in de tentoonstelling vooral als decoratie, maar moeten ook helpen de bezoekers aan het denken te zetten.
"Dat is precies wat we met deze expositie proberen te doen: mensen laten nadenken over waarom ze muziek mooi vinden en waar ze dan op letten. En hoe belangrijk is dat menselijke element daarin?", vertelt Marian van Dijk, directeur van Museum Speelklok.

INTERACTIEF JAMMEN

Blikvanger van de tentoonstelling is robot Shimon uit het Amerikaanse Georgia. Anders dan de orgels en oude robots in het museum, speelt Shimon geen muziek volgens een van tevoren gemaakt orgelboek of pianolarol.
"In Shimons hoofd zit een camera die naar de muzikant kijkt, zodat de muzikant weet wanneer die moet spelen. We gebruiken het lichaam dus om te communiceren tussen robot en muzikant", vertelt Zach Kondak, medeontwerper van de robot. Nadat Shimon even heeft geluisterd naar wat de muzikant speelt, begint de robot op een gegeven moment mee te spelen en ontstaat er een interactieve jamsessie.
Als publiek mag je ook met de robot samenspelen, die er nog tot ongeveer begin december staat. De hele tentoonstelling is tot 3 maart 2019 te zien.
Tentoonstelling Robots Love Music in Museum Speelklok

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.