Natuurlijk Zoëy: 2018 matig spinnenjaar maar valse wolfspin rukt op

Eddy en Peter met hun vangst.
Eddy en Peter met hun vangst. © RTVUtrecht/Nathalie Ringrose
BUNNIK - Eddy trekt er met spinnenexpert Peter van Helsdingen op uit op zoek naar spinnen. Volgens Peter is het een matig en raar spinnenjaar. Door de lange droogte zijn de jonge spinnetjes niet veel gegroeid of hebben ze door de warmte niet kunnen overleven.
HERFST SPINNENMAAND?
Het is niet zo dat er in de herfst meer spinnen zijn maar ze zijn dan wel het meest zichtbaar. De meeste spinnensoorten leggen in de herfst hun eitjes en die komen pas uit in het voorjaar. In de zomer zijn de (meeste) spinnen dus nog klein en zie je ze eerder over het hoofd. In de herfst zijn ze groot en volwassen. Hun webben zijn dan ook groter en dus beter zichtbaar. Ook hangt er in de herfst vaker dauw in de webben waardoor ze meer opvallen.
Bijzondere manier van paren

WESPSPIN

Tijden hun spinnenjacht in de ruigte van Amelisweerd vangt Peter met een sleepnet twee exotisch ogende wespenspinnen. Deze spinnensoort is in de jaren tachtig vanuit Zuid-Europa hier naartoe gekomen en is nu een veelvoorkomende spin. Peter is dolblij met de vangst; "Deze spin zal een rol krijgen in de nieuwe tentoonstelling in Naturalis waar ik werk." Eddy: "Dan komt daar dan wel bij te staan dat ie uit Bunnik komt he?" Peter: "Jazeker."
Eddy en Peter op jacht in de ruigte van Amelisweerd.
Eddy en Peter op jacht in de ruigte van Amelisweerd. © RTV Utrecht/Nathalie Ringrose

VALSE WOLFSPIN

Een andere exoot die pas onlangs is ontdekt in onze regio is de valse wolfspin. In de Bilt zorgt die daar voor veel onrust. Volgens bewoners is de spin agressief en doet hij z'n naam eer aan. Maar volgens Peter dankt hij z'n naam aan het feit dat hij op de gewone wolfspin lijkt. Hoe deze spin zich zo snel heeft kunnen verspreiden is nog een raadsel. Peter denkt dat dat middels 'ballooning' gebeurd is: de jonge lichte spinnetjes laten zich met hun draden meevoeren op de wind en kunnen zo gigantisch snel grote afstanden overbruggen.De valse wolfspin is van de gewone wolfspin en de huisspin te onderscheiden door de tekeningen op zijn rug.
Een hooiwagen is geen spin en een spin is geen insect
Bij de nationale spinnentelling van begin september deden er maar weinig mensen mee. Peter hoopt dat er volgend jaar meer mensen mee gaan doen.
Natuurlijk Zoëy wordt donderdag uitgezonden op RTV Utrecht.
Natuurlijk Zoëy over spinnen

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.