SP verdenkt coalitie Amersfoort van geheime afspraken

AMERSFOORT - De aanleg van de Westelijke Rondweg in Amersfoort blijft voor ophef zorgen. De hele coalitie wordt er door de SP van beticht dat er geheime afspraken worden gemaakt. Volgens de SP-fractie hebben coalitiepartijen in de Keistad afgesproken om tegen nieuwe onderzoeken naar de omstreden Westelijke Rondweg te stemmen. Dat blijkt uit een open brief van de D66 fractie aan de leden van D66 Amersfoort. Maar de coalitiepartijen zeggen dat er geen sprake is van geheime afspraken. "De SP heeft het verkeerd geïnterpreteerd".
De SP heeft besloten schriftelijke vragen te stellen aan het college. "Zelfs onderzoeken naar de financiële situatie en risico's zijn niet toegestaan", zegt SP-fractievoorzitter Marijke Jongerman, "maar gemeenteraadsleden horen verantwoordelijk om te springen met gemeenschapsgeld en nieuwe informatie kan er altijd toe leiden dat daarvoor ook nieuwe onderzoeken nodig zijn. Het is uitermate kwalijk dat politieke stokpaardjes van bepaalde partijen binnen de coalitie nu blijkbaar zwaarder wegen dan het gemeenschappelijk belang. De belastingbetaler mag straks voor de kosten opdraaien omdat coalitiepartijen hun controlerende taak niet meer serieus nemen."

SCHRIFTELIJKE VRAGEN

De geheime afspraken blijken niet te bestaan. Er zijn wel afspraken, maar die staan gewoon openbaar te lezen in het coalitieakkoord. Op pagina 14, welteverstaan. Kort gezegd komt het erop neer dat er besluiten zijn gemaakt over de uitvoering en financiën van de Westelijke Rondweg en dat die worden gehandhaafd zoals ze nu zijn. Verschillende andere partijen zeggen dan ook dat de schriftelijke vragen niet nodig zijn.
Volgens GroenLinks, dat overigens tegenstander is van de westelijke rondweg, zijn er geen geheime afspraken gemaakt. Mocht dat namelijk wel het geval zijn, dan had de partij deze kans waarschijnlijk met beide handen aangegrepen om een rel te veroorzaken. Dillian Hos, fractievoorzitter van GroenLinks, zegt het volgende over de kwestie: "Er is geen sprake van een geheime afspraak. We hebben tijdens de onderhandelingen vastgesteld dat er een genomen besluit lag en dat dit uitgevoerd moet worden. Daar hebben we het moeilijk mee gehad. Toen in mei bleek dat de raadsmeerderheid voor dit besluit er nog steeds was, werd voor ons duidelijk dat deze strijd verloren was, We hebben daarna in de onderhandelingen afgesproken dat het besluit wordt uitgevoerd maar dat dit geen cent extra mag kosten. Dat staat ook letterlijk in het akkoord."
Het argument: de beslissing ligt er nu eenmaal, daar kan ik niet zoveel mee
Marijke Jongerman
Ook Maarten Flikkema, fractievoorzitter van de VVD, zegt dat er geen geheime afspraken bestaan. "De afspraak is dat bereikbaarheidsprojecten waarover besloten is, worden uitgevoerd volgens eerdere besluiten qua uitvoering en financiën", aldus Flikkema. "Deze afspraak staat ook letterlijk in het akkoord."

CONTROLERENDE TAAK

Maar Jongerman houdt voet bij stuk. "In het akkoord staat dat het project door gaat als het binnen het budget kan. Er staat niets over eventuele afspraken naar onderzoeken. Het gaat hier wel om de controlerende taak van de raad. Daarom vind ik het heel kwalijk dat er wel zo'n afspraak blijkt te bestaan."
Ze vervolgt: "Het gaat hier om zeventig miljoen euro en daar moeten we verantwoordelijk mee omgaan. Als er nieuwe informatie beschikbaar is, moeten nieuwe onderzoeken mogelijk zijn. Blijkbaar is er de afspraak om dat sowieso niet te doen, ongeacht welke informatie er op tafel kom. Je moet altijd blijven kijken naar de actuele situatie. Als je een verantwoordelijke raad bent, moet je de beslissing durven nemen om besluiten te heroverwegen. Het argument: de beslissing ligt er nu eenmaal, daar kan ik niet zo veel mee."
We hebben niets te verbergen
Tylas Bijlholt

ONRUST

Maar volgens D66 is er niets aan de hand. Tyas Bijlholt, fractievoorzitter van D66, stelt dat de SP de open brief op hun website verkeerd geïnterpreteerd heeft. "Volgens de SP zeggen wij dat er geen nieuwe onderzoeken gedaan mogen worden. Dat zeggen wij niet. Er zijn onderzoeken gedaan en wij gaan verder met wat er in die onderzoeken besloten is. We zien geen aanleiding voor een nieuw onderzoek. We hebben gewoon genoeg informatie."
"Er wordt onrust gestookt en dat is niet nodig", vervolgt hij. "Ik snap het punt over de controlerende taak die je als raadslid hebt en die moet je uit kunnen voeren. Daarom stond het ook in een open brief. Er zijn onderzoeken gedaan, we hebben genoeg informatie om een besluit te nemen en dat is dan ook gebeurd. We staan achter het coalitieakkoord en we hebben niets te verbergen."
Als laatste geeft factievoorzitter van de ChristenUnie, Simone Kennedy, ook aan dat de beschuldiging van de SP niet klopt. "Er zijn geen geheime afspraken gemaakt." Daarmee zeggen alle coalitiepartijen hetzelfde; er is geen sprake van geheime afspraken tussen de partijen.

ONGELOOFWAARDIG

Marijke Jongerman van de SP neemt geen genoegen met de uitleg van de coalitiepartijen. Ze zegt: "Ik vind het ongeloofwaardig dat alle coalitiepartijen het bestaan van zo'n afspraak ontkennen. De brief van D66 is duidelijk genoeg. Die is moeilijk voor andere interpretatie vatbaar."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.