Spanning in college Wijk bij Duurstede door OZB

© RTV Utrecht
WIJK BIJ DUURSTEDE - De spanning binnen de coalitie van Wijk bij Duurstede is om te snijden. Vanavond is er crisisoverleg over een aangekondigde verhoging van de gemeentelijke belastingen met 2,3 procent. Dat is voor de VVD onbespreekbaar.
De liberalen maakten van de OZB een voornaam punt in hun verkiezingsprogramma. Fractievoorzitter Sybren van der Velden stond bijvoorbeeld op een verkiezingsposter met de tekst 'Belastingen omlaag, Wijk niet de Duurste'. Van der Velden heeft zelf aangegeven voor het crisisberaad niet te willen reageren. Maar als er geen oplossing komt, zal zijn partij tegen de begroting stemmen. Een crisis is dan onafwendbaar.
Wethouder Hans Marchal van de Protestants Christelijke Groepering (PCG) laat in aanloop naar het overleg met de drie fractievoorzitters en zijn collega-wethouders vanavond niet het achterste van zijn tong zien, maar volgens hem hangen er geen donkere wolken boven het gemeentehuis. "We komen er wel uit, denk ik. De soep wordt vast niet zo heet gegeten." GroenLinks liet eerder al weten dat door bezuinigingen sommige onderdelen uit verkiezingsprogramma's niet gehaald kunnen worden. Politiek is nu eenmaal geven en nemen. De VVD wil tot vanavond dus niks zeggen.
GroenLinks is binnen het college de partij die duurzaamheid nastreeft. De groenen hebben om in het college te komen flink moeten inleveren. Zo werd een potje geld voor het energiezuinig maken van onder andere woningen deels geschrapt. Ook de aanpak van openbaar groen werd slachtoffer van bezuinigingen. Met pijn in het hart zette GroenLinks toch een krabbel onder het coalitieakkoord. 
VVD en PCG kregen het daarnaast voor elkaar in het akkoord vast te laten leggen dat er de komende vier jaar opnieuw geen windmolens op Wijks grondgebied komen. Buurgemeente Houten is met een ondernemer in gesprek die net over de grens vier enorme turbines wil neerzetten. Wethouder Marchal (PCG) heeft al aangegeven die plannen niet te accepteren terwijl GroenLinks daar anders in staat. Ook de VVD is tegen windmolens.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.