Tuinman "snoeit voor de nabestaanden" bij hospice

© RTV Utrecht / Robert Jan Booij
UTRECHT - Hoveniers in het hele land steken vandaag de handen uit de mouwen voor het goede doel. Ook in onze provincie gebeurt dat. Zo helpen hovenier Marco Franken en zijn team vandaag mee in de tuin van een hospice in Utrecht.
Marco doet mee aan de goededoelenactie "Hovenier Helpt", maar kwam al vaker bij het hospice: "Het hospice is een klant van ons en we vinden het gewoon leuk om hier wat extra te helpen."
Lorissa Jonker is de directeur van het hospice. Zij is blij met de actie: "Onze gasten genieten ook erg van zo'n prachtige tuin, dat voegt echt iets toe."
In een hospice verblijven mensen die een levensverwachting hebben van maximaal drie maanden. Voor de tuinmannen was het wel even wennen: "Je ziet die mensen natuurlijk voorbij komen, in eerste instantie was dat wel een eng idee, maar de mensen zijn blij met alles wat hier gebeurt."
Voor de hovenier is het wel een gek idee dat de bewoners van nu de tuin volgend jaar niet in bloei zullen zien: " Dat is apart ja. Je snoeit altijd voor de nabestaanden. Deze mensen die zien dat niet meer. Maar ze zien wel hoe bedrijvigheid er ook bij hoort in het leven."
Adrie Halkes, compagnon van Marco Franken, geeft nog wat tuiniertips voor de winterperiode. "Je kunt met snoeien een heleboel bereiken, maar anders zul je de dode planten moeten vervangen. Voor de rest dus goed snoeien, spitten en het gevallen blad opruimen. Maar wat mensen vaak nog vergeten, is dat je de tuin ook in het najaar moet bemesten zodat de planten goed de winter ingaan. In deze tuin komt het in ieder geval weer helemaal goed."
Hoveniersbedrijf gaat helpen in de tuin bij hospice
Tuinieren bij het hospice vanochtend in Utrecht is Wakker.
Verslaggever Robert Jan Booij was vanochtend bij het hospice.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.