Provinciale Staten wil tramhalte Merwestein behouden

© Google Street View
PROVINCIE UTRECHT - Ook een meerderheid van de Provinciale Staten wil de tramhalte Merwestein in Nieuwegein behouden. Op initiatief van D66, PvdA en ChristenUnie wordt een voorstel van Gedeputeerde Staten vandaag aangepast. Het voornemen om extra geld te steken in tramlijn Utrecht-Nieuwegein-IJsselstein (SUNIJ-lijn) en het schrappen van Merwestein wordt vandaag in de vergadering van Provinciale Staten behandeld.
Onder de initiërende partijen zettten ook coalitiepartijen CDA en GroenLinks hun handtekeningen onder het idee. Van de oppositie zetten de SP en 50PLUS hun hakken in het zand.

BEZUINIGINGEN

Het mogelijk opheffen van de halte is een bezuinigingsmaatregel door een onverwacht tekort op de SUNIJ-lijn. Gedeputeerde Straat stelt voor om de halte uit de route te halen zodat er een miljoen euro wordt bespaard.
Volgens onderzoek stappen daar gemiddeld 100 mensen in en uit. Daarmee is Merwestein de meest onrendabele halte van de tramlijn. In totaal is er dan nog 16 miljoen euro extra nodig om de extra kosten van de renovatie op te kunnen vangen. Er worden werkzaamheden uitgevoerd om onder andere perrons op de lijn te kunnen verlagen en verlengen.
Het college en de raad van Nieuwegein spraken zich vorige week al unaniem uit voor het behoud van Merwestein. Volgens de lokale politiek viel het plan rauw op hun dak door gebrek aan communicatie met de gemeente. Ook de nabijgelegen sporthal en het theater trokken hierover aan de bel.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.