RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

NK Speedcubing trekt wiskundeliefhebbers naar Hoogland

1/3
AMERSFOORT - Afgelopen weekend is in Hoogland het NK Speedcubing gehouden. Dat is een wedstrijd voor mensen die heel goed zijn in het oplossen van een Rubik's Cube. Het doel is om de puzzel zo snel mogelijk op te lossen.

In totaal deden er 155 deelnemers uit het hele land mee aan het toernooi. Volgens de organisatie is de jongste deelnemer 8 en de oudste 60 jaar. "De samenstelling is heel divers, maar er zijn wel veel wiskunde liefhebbers", vertelt Sandra de Geeter, van de organisatie. "Het zijn vaak slimme bŤta-denkers."

SNELHEID
Eťn van de toppers dit weekend is de 22-jarige Reinier Schippers. Hij werd in 2015 en 2016 Nederlands Kampioen en eindigde dit weekend meerdere keren in de top 3. Hij kocht zijn eerste kubus toen hij 14 jaar oud was en deed niet veel later mee aan zijn eerste wedstrijd. "En dan leer je een groep vrienden kennen en dan blijf je gaan."

Volgens Reinier komt zijn succes niet door zijn intelligentie, maar doordat hij veel oefent. "Toen ik begon deed ik er drie minuten over. Binnen een maand kon ik het binnen een minuut." En inmiddels kan Reinier de kubus oplossen in ongeveer 5 seconden.

Reinier Schippers legt Rubik's Cube uit


MOEILIJKER
Hoewel het oplossen van een Rubik's Cube voor de meeste mensen al bijna onmogelijk is, is het voor de deelnemers van het kampioenschap nog niet moeilijk genoeg. Daarom zijn er verschillende onderdelen. Zo bestaat de puzzel ook in vorm van een piramide en†een diamant. Nog moeilijker is de kubus met niet 3x3x3 blokjes, maar met 7x7x7 blokjes. "Daar doen zelfs de toppers meerdere minuten over", vertelt De Geeter.

Daarnaast zijn er ook talenten die de puzzel oplossen met ťťn hand. "En er is een onderdeel waarbij ze hem geblinddoekt oplossen", legt De Geeter uit. "Dan mogen ze hem eerst bestuderen en daarna moeten ze hem geblindoekt oplossen."

NK Speedcubing in Hoogland


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -