Instellingen

UMC onderzoekt hoe kankerdiagnose gemist kon worden

© UMC Utrecht
UTRECHT - Het UMC Utrecht is een onderzoek gestart naar de fouten in 2011 die ertoe leidden dat een gynaecoloog een kankerdiagnose miste bij de patiënt. Dat bevestigt het ziekenhuis na berichtgeving in NRC.
De resultaten van een weefselonderzoek waaruit bleek dat Adrienne Cullen baarmoederhalskanker had, kwamen niet bij haar arts in het UMC Utrecht terecht. Twee jaar later kwam de fout aan het licht, maar toen was de kanker al uitgezaaid.
Het ziekenhuis deed eerder onderzoek, zodat een soortgelijke fout niet opnieuw gemaakt kan worden. In april werd een lezing gehouden over de fout. Daarbij sprak ook Cullen zelf. Zij vroeg toen nadrukkelijk om nog een onderzoek dat uit moet zoeken waarom haar uitslag destijds de arts niet bereikte.
"Mijn trauma is niet zozeer veroorzaakt door de kanker, maar door het gebrek aan empathie en medeleven." Dat zei Adrienne Cullen destijds tijdens de eerste jaarlijkse lezing die naar haar is vernoemd. Ze was toen ook te gast in het RTV Utrecht-programma UVandaag.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.