Wapenen tegen Koning Winter: topdrukte voor CV-monteurs, campings lopen leeg

Campinggasten pakken massaal hun tenten in.
Campinggasten pakken massaal hun tenten in. © ANP
DE BILT - Het is gedaan met het lekkere weer. De bloedhete zomer is definitief ingeruild voor herfst, kou en regen. Vannacht gaat het voor het eerst dit najaar op sommige plekken mogelijk zelfs vriezen.
Dat betekent een flinke omslag voor mensen die met hun werk afhankelijk zijn van het weer. Vakantiegangers houden er abrupt mee op, voor anderen wordt het juist extra druk nu mensen zich wapenen tegen de kou. RTV Utrecht zet een paar beroepsgroepen op een rijtje.
CV-MONTEUR
Het is ieder jaar hetzelfde liedje voor CV-monteurs. Zo ongeveer eind september zetten mensen voor het eerst in maanden weer eens hun verwarming aan, en die blijkt dan vaak stuk. Rowan Riemsdijk van Riemsdijk Totaal Techniek uit Veenendaal heeft het daarom een stuk drukker. "Er komen een stuk meer storingsmeldingen binnen. Het was al druk, dus dit is er extra bij. Voor ons is dat niet makkelijk."
Van de tien storingen zit er misschien één bij dat de ketel echt stuk is.
CV-monteur Rowan Riemsdijk
De meeste belletjes die Riemsdijk krijgt gaan over simpele defecten. "Vaak is het water niet bijgevuld, da's een simpele storing die we over de telefoon kunnen oplossen. Van de tien storingen zit er misschien één bij dat de ketel echt stuk is."
Mensen kunnen CV-problemen aan het begin van de herfst voorkomen door op tijd onderhoud te plegen. "Wij adviseren onze klanten altijd om de thermostaat op 25 te zetten voordat het echt koud wordt." Als midden in de zomer blijkt dat er een probleem is, kan dat veel sneller worden opgelost dan in de drukke herfstperiode.

LEGE CAMPING

In de horecasector is het sinds dit weekend juist niét druk. De boerencamping van Johan van den Bosch in Waverveen staat zo goed als leeg. "Vorig weekend had ik nog wel wat mensen. Maar het is nu wel gebeurd." Toen het afgelopen zaterdag zo hard regende is bijna iedereen vertrokken.
De herfst is begonnen en het is ook gelijk klaar.
Campingeigenaar Johan
Dat terwijl Camping Botsholland nog de hele maand oktober open is. Maar Van den Bosch verwacht weinig klanten. "We hebben natuurlijk een schitterende zomer gehad. Maar het weer slaat nu om. De herfst is begonnen en het is ook meteen klaar."

IJS

Hetzelfde geldt voor de ijssalons. Die raken hun ijs aan de straatstenen niet meer kwijt en pakken dus massaal hun spullen in. "Dat is echt een traditie van de ijssalons", vertelt Roland Ma van IJssalon Italia, dat vestigingen heeft in Utrecht en Houten. "Voorheen waren het veel Italianen die dit werk deden en die zullen er ongetwijfeld nog steeds zijn. Zij gaan na de herfst vaak terug naar Italië."
Italiaanse ijsscheppers gaan na de zomer vaak terug naar Italië.
IJsboer Roland Ma
Bij dertig graden zijn de koude lekkernijen niet aan te slepen. Maar nu koopt niemand het meer. Dus bedacht Ma een aantal jaar geleden het plan om in de wintermaanden over te schakelen op pizza's. Iets wat hij nu zelfs het hele jaar door doet.
Toch zal Ma geen ijsloze winter hebben. "Als ik van de winter op vakantie ben probeer ik nog altijd een ijsje te eten. Maar dat heeft natuurlijk ook een beetje met mijn vak te maken. Als ik iets nieuws tegenkom wil ik dat proeven."

FRUITTELERS

Wie denkt dat de (vries)kou slecht nieuws betekent voor boeren heeft het mis. Fruittelers zijn zelfs wel blij met de lage temperaturen, vertelt Theo Vernooij uit Cothen. "Op het ogenblik is het heel gunstig als je nog appels hebt hangen. Een graadje vorst is totaal geen probleem, en door de vorst krijgen de appels een mooi kleurtje."
Ook voor perenboeren levert een graadje onder nul geen zorgen op. "Het wordt natuurlijk anders als het vier of vijf graden gaat vriezen. Maar voorlopig is dat nog niet het geval." 

WINTERSPORT

Aanstaand weekend opent ook schaatshal De Vechtsebanen in Overvecht weer de deuren. Schaatsclubs hebben in het openingsweekend een evenement georganiseerd om kinderen van 5 tot 12 jaar warm te maken voor sporten als langebaanschaatsen, schorttrack, ijshockey of kunstschaatsen. Info daarover is hier te vinden.
Vanaf komend weekend kunnen schaatsers weer terecht op de De Vechtsebanen in Overvecht.
Vanaf komend weekend kunnen schaatsers weer terecht op de De Vechtsebanen in Overvecht. © Vincent Jannink
Vooralsnog lijkt de kou van korte duur te zijn. Het is erg wisselvallig, want donderdag lijkt het in Utrecht alweer 21 graden te worden. Komend weekend zakt de temperatuur dan weer naar maximaal 15 graden overdag.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.