Onrust op Rhenense camping: "Ik wil niet in een flatje!"

© RTV Utrecht / Mark van der Wel
RHENEN - Een groep vaste bewoners van Camping Bergbad in Rhenen is de wanhoop nabij. Ze kregen een aangetekende brief dat ze uiterlijk 31 december weg moeten zijn. "Ik slaap er heel slecht van."
De Oude Veengrindseweg blaakt in het najaarszonnetje. Boerderijen aan de ene kant, uitgestrekt bosgebied aan de andere. Na een paar kilometer ligt Camping Bergbad. Een bord bij de ingang draagt bezoekers op zich te melden bij de receptie. Honden moeten worden aangelijnd.
De eigenaar is met de noorderzon vertrokken
Bewoonster
Het kleine gebouwtje wat als receptie moet doorgaan ziet er verlaten uit. De lamellen zijn dicht en een spin heeft een web gespannen onder de deurklink. "De receptie is al een tijd dicht", zegt een oudere vrouw die met haar hondje de hoek om komt lopen. "De eigenaar is met de noorderzon vertrokken. Hij stuurde nog wel even snel een aangetekende brief dat we weg moeten zijn voor 31 december. Ik vind het echt een schande! Waar moet ik heen?"

GELDPROBLEMEN

De eigenaar, zo weten de vaste gasten op de camping, kon het niet langer bolwerken. De geldproblemen zijn zo groot, dat de camping feitelijk failliet zou zijn. Op het veld tegenover de receptie is een man bezig met zijn tuintje. "We staan hier zo'n tien jaar. We wisten al langer dat het niet zo goed ging. Nadat de eigenaar gescheiden was ging het hard. Zijn ex-vrouw regelde hier alles. Maar sinds de scheiding zijn hier geen toercaravans meer en is er achterstallig onderhoud."
Voor de man is de brief niet nieuw. Hij maakte het eerder mee. "Onze vorige camping werd een bungalowpark. Voor ons is dit een mooie recreatieplek, we hebben nog een eigen huis. Maar er zijn veel mensen die hier vast wonen en daar heb ik mee te doen."
Camping Wildschut
Camping Wildschut © RTV Utrecht / Mark van der Wel

KWART EEUW

'Hier waakt Els', staat op een bordje naast de deur van een chalet tegenover het lege zwembad. Els krijgt vandaag bezoek van haar dochter Tanja en kleindochter Fenna. Binnen op de eettafel ligt een sigarettenmaker. Daarnaast staat een blik tabak. Zenuwachtig zuigt Els, eind zeventig, aan haar zoveelste peuk. "Ik weet me geen raad. De hele dag zit ik maar te malen wat ik moet doen. Ruim 25 jaar woon ik hier permanent. En nu lijkt er een einde aan te komen."
De hele dag zit ik maar te malen wat ik moet doen!
Els
Ze haalt een brief tevoorschijn van de gemeente Rhenen uit 2010. Daarin staat dat ze er legaal het hele jaar mag wonen. Eenzelfde brief kregen de bewoners van zo'n tien vakantiewoningen die hier van hun oude dag genieten. "Mijn leven ligt hier", zegt Els. "Samen met mijn man heb ik dit gekocht. Hij is een aantal jaar geleden overleden, maar er liggen hier zo veel herinneringen. De eigenaar komt met een brief dat ik weg moet! Ik ga dus echt niet op een flatje zitten!"

OPKOPER

Sommige bewoners hebben een advocaat in de arm genomen. Anderen hebben hun chalet inmiddels aangeboden bij een handelaar die vandaag even komt kijken. De man zet zijn blinkende BMW op het parkeerterrein en inspecteert de stacaravans. "Ik maak het vaker mee dat campings sluiten", zegt hij. "Als de toercaravans wegblijven is het lastig om rond te komen. Hier staan zo'n 35 chalets, dat is vragen om problemen."
De opkoper weet wel dat de bewoners recht hebben op meer tijd om een andere plek te zoeken. "Normaal is dat een jaar, als ik het me goed herinner. Dit gaat allemaal wel heel snel."

NIEUWE EIGENAAR

Er gaan geruchten dat een campingbaas uit de omgeving interesse heeft om de camping over te nemen. Maar of dat de vaste bewoners helpt, is maar zeer de vraag. "Meestal begint een nieuwe eigenaar helemaal opnieuw. Dan heeft hij een leeg terrein dat hij kan inrichten zoals hij dat wil. En de bewoners zijn geen eigenaar van de grond, ze huren het. Dan kan een huurcontract gewoon opgezegd worden", zegt de caravanhandelaar.
De dochter en kleindochter van Els hebben geen goed woord over hoe de eigenaar zijn vaste gasten in de steek laat. "Er is nu geen toezicht. Wat als hier brand uitbreekt of er is een ambulance nodig?", zegt kleindochter Fenna. "De slagboom zit dicht en omdat mijn oma geen auto heeft kreeg ze geen sleutel. En hoe zit het met gas, water en licht? Dat werd direct aan de eigenaar betaald, maar die is nu weg en hij neemt zijn telefoon niet op!"
Els hoort het aan en kijkt naar het verlaten speeltoestel op het grote veld. "Ik hoop dat het allemaal goed komt", zegt ze zacht. En dan herhaalt ze het nog maar eens: "Want ik ga echt niet naar een flatje!"

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.