17 miljoen voor tramtekort, halte Merwestein gered

© RTV Utrecht / Dennis van Ommeren
PROVINCIE UTRECHT - De provincie Utrecht tast voor 16 miljoen euro in de buidel om het geldtekort op de tramlijn Utrecht-Nieuwegein-IJsselstein (SUNIJ-lijn) op te vangen. Daarnaast blijft de halte Merwestein voor nog een extra miljoen bestaan. Het prijzige voorstel werd vandaag door een meerderheid van de Provinciale Staten aangenomen.
Het miljoenenbedrag is nodig om de onvoorziene kosten in de opknapbeurt van de lijn te kunnen dekken. Zo worden perrons verlaagd en verlengd om de nieuwe Uithoflijntrams er langs te kunnen laten rijden. In het voorjaar werd gedeputeerde Straat onaangenaam verrast dat de renovatie veel meer kostte dan eerder was begroot.

OPHEF MERWESTEIN

Straat is daarom op zoek gegaan naar oplossingen om het tekort zoveel mogelijk op te kunnen vangen. Hierdoor belandde onder andere tramhalte Merwestein in Nieuwegein op het hakblok. De stop zou voor gemiddeld honderd reizigers een in- en uitstapplaats zijn, het minste aantal op de gehele route. Wanneer de halte zou worden geschrapt zou dat een miljoen euro hebben bespaard, zo stelde de gedeputeerde voor.
In Nieuwegein was de raad 'not amused' met dit voornemen van de provincie. Het idee viel bij de lokale politiek rauw op het dak. Afgelopen donderdag heeft het college en de raad dan ook al sterk aangedrongen het plan in te trekken. Ook de sporthal en het lokale theater trokken eerder al aan de bel voor behoud van halte Merwestein. Nu is ook de provincie tot dat inzicht gekomen.

ONVEILIGHEID

De VVD bleek geen voorstander van het plan om de halte Merwestein te behouden omdat het in een onveilige omgeving ligt. De liberalen weten niet of de gemeente Nieuwegein nu ook daadwerkelijk de buurt van de halte gaat opknappen. "Daar hebben ze de afgelopen 30 jaar al de tijd voor gehad", aldus Statenlid Van Reenen. De partij wil dat de gemeente Nieuwegein zelf voor de kosten opdraait als de situatie moet verbeteren.
De gemeente Nieuwegein beloofde sowieso al investeren in de omgeving van Merwestein. Zo wordt in het gebied City-Oost geïnvesteerd en worden er woningen bijgebouwd.
MEER FINANCIËLE RUIMTE
Tijdens het debat raakte de gedeputeerde nog wel verzeild in een fel debat met oppositiepartijen PvdA en ChristenUnie. Straat wil namelijk meer ruimte om het geld te kunnen besteden, zonder dat de Staten daar altijd over worden geïnformeerd. Volgens hem scheelt dat tijd en kan dat een nog duurdere vertraging voorkomen. Het was ook een les die is geleerd uit het Uithoflijndebacle.
De ChristenUnie was zichtbaar boos over die manier van begroten. Volgens Statenlid Kees van Kranenburg tast het aan de fundamentele waarden van de democatie.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.