Bunschoter hoort celstraf eisen wegens wapenbezit en witwassen

© ANP
BUNSCHOTEN-SPAKENBURG - Het openbaar ministerie eist 32 maanden cel tegen Yousef M. uit Bunschoten voor verboden wapenbezit en witwassen. Ook zou de 33-jarige man een voorwaardelijke gevangenisstraf van een maand moeten uitzitten, die hij twee jaar geleden kreeg.
Bij doorzoekingen half februari vond de politie vijf pistolen en 87 patronen bij M. thuis en in zijn auto. Ook werd in totaal zo'n 40.000 euro aangetroffen, waarvoor hij geen aannemelijke verklaring had.

LIQUIDATIEONDERZOEK

In een kogelwerend vest dat M. in zijn bezit had, zaten twee peperdure horloges van Rolex en Audemars Piguet en een groot geldbedrag. In een geheim compartiment van zijn auto was een geladen vuurwapen verstopt, dat volgens het OM schietklaar was.
De politie kwam de man op het spoor bij een groot onderzoek naar een reeks recente liquidaties en moordpogingen in onze regio. Zijn DNA werd op een peilbaken gevonden, dat bevestigd was onder de auto van een man die vorig jaar werd beschoten. Om welk incident het gaat, wil het OM niet zeggen.
De officier van justitie benadrukte tijdens de rechtszitting dat het grote onderzoek naar de liquidaties nog loopt en dat Yousef M. vandaag alleen voor wapenbezit en witwassen terecht stond. Zijn eventuele rol bij andere zaken, kwam niet aan de orde.

LEEFDEN BOVEN HUN STAND

Yousef M. en zijn vrouw leefden ver boven hun stand. Terwijl hij in de schuldsanering zat, kochten ze auto's, huurden ze een duur appartement en gaven ze duizenden euro's uit aan hun bruiloft. Dat zou hij naar eigen zeggen vooral hebben betaald van geld dat hij won met gokken.
Volgens de verdachte heeft hij de wapens en 33.000 euro twee jaar geleden gevonden. Tijdens het hardlopen zou hij hebben gezien dat vanuit een auto een rugtas in de bosjes werd gegooid. Hij zegt dat hij al die tijd met de pistolen in zijn maag zat en ervan af wilde. Zelf wil hij niets zeggen over andere betrokkenen.

ONGELOOFWAARDIG

De officier van justitie gelooft helemaal niets van de verklaring die M. heeft gegeven. Hij kwam daar pas vijf maanden na zijn aanhouding mee en past het verhaal voortdurend aan, zei zij. Zo zei hij dat hij het kogelwerende vest in 2016 had gekocht, maar bleek het pas in 2017 te zijn gefabriceerd.
Yousef M. heeft een strafblad van vijf pagina's, maar wapenbezit komt daar niet op voor. Zijn laatste veroordeling was in 2016, wegens oplichting. Volgens zijn advocaat kan het OM niet bewijzen dat het geld van misdrijven afkomstig is. Hij pleit voor een celstraf van 9 maanden, even lang als het voorarrest.
De rechtbank in Utrecht doet op maandag 8 oktober uitspraak.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.