Utrecht wil Hans Oosters als commissaris van de koning

© Provincie Utrecht
PROVINCIE UTRECHT - Hans Oosters moet de nieuwe commissaris van de koning van Utrecht worden. De Provinciale Staten hebben hem aanbevolen voor de hoogste functie in het provinciebestuur, nadat een vertrouwenscommissie maandag achter gesloten deuren verslag heeft uitgebracht. Oosters (PvdA) is op dit moment voorzitter van de Unie van Waterschappen.
De 56-jarige Oosters heeft een lange loopbaan in het openbaar bestuur afgelegd. Bij het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard in Rotterdam is hij sinds 2005 dijkgraaf. Ook was hij burgemeester van Bergambacht en waarnemend burgemeester in Ouderkerk.
Eerder werkte hij bij de Vereniging van Nederlandse Gemeenten, waar hij uiteindelijk bestuurssecretaris werd. Oosters woont met zijn vrouw en drie kinderen in het Zuid-Hollandse Ammerstol, niet ver van de provinciegrens met Utrecht.
De huidige commissaris Willibrord van Beek gaat op 1 februari 2019 verplicht met pensioen. Omdat hij binnenkort 70 wordt mag hij geen functie in het openbaar bestuur meer vervullen. Wanneer de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Oosters daadwerkelijk als opvolger voordraagt en de koning vervolgens het besluit tekent, is de benoeming een feit.
Formeel bevelen de Provinciale Staten ook een tweede kandidaat aan. Het is gebruikelijk dat alleen de naam van de eerste kandidaat openbaar wordt gemaakt.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.