Edo Brunner: " Wat een geweldige belevenis dit!"

Edo als conducteur
Edo als conducteur © RTV Utrecht
PROVINCIE UTRECHT - Edo mag mee op de trein, de vervoersbewijzen controleren en hopelijk een stukje meerijden me de machinist. Xander Philips is al 18 jaar conducteur. Edo wil weten of hij niet liever machinist was geworden. Xander: "Een machinist is veel meer op zichzelf en zit alleen in de cabine en ik vind het juist leuk om met mensen bezig te zijn".

MACHINIST

Daarna probeert Edo om in de cabine van machinist Raymond van Kuijk te komen. Raymond: "De laatste jaren is het veel drukker geworden op de rails." Edo: "Maar is het niet automatische pilootwerk?" Raymond: "Nee, we moeten hem echt op snelheid houden, op de seinen letten en erop letten dat de deuren dichtgaan."

DODEMANSKNOP

Helaas mag de machinist niemand meenemen als hij rijdt. Op een stilstaande trein neemt Edo een kijkje in de cabine. Behalve een gashendel ontdekt Edo de dodemanspedaal: een pedaal dat elke 30 seconden in- en uitgedrukt moet worden door de machinist. Raymond: "Als ik onwel zou worden dan zou de trein onmiddellijk afremmen, omdat het pedaal niet meer bediend wordt."
Om zelf een beetje te ervaren hoe het is om machinist te zijn, gaat Edo in een simulator het spoor op. Onder begeleiding van instructeur Bert van den Dorpel rijdt hij van Amersfoort naar Utrecht. Edo: "Fantastisch, echt superleuk, wat een geweldige belevenis is dit!"

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.