Logopedisten protesteren in Den Haag: "De rek is er helemaal uit"

© Henriëtte Delsing
PROVINCIE UTRECHT - Logopedisten protesteren vandaag in Den Haag voor betere werkomstandigheden. Door de bezuinigingen in de zorg blijft de verhoging van het tarief voor een bezoek aan de logopedist uit. Jaarlijks komen er zo'n 225.000 mensen bij de logopedist, omdat ze bijvoorbeeld stotteren of hees zijn. Maar ook mensen met Parkinson of baby's die niet goed kunnen drinken worden geholpen door een logopedist.
Logopedisten vinden dat ze hun werk niet meer goed kunnen doen en zeggen dat een derde van de tijd op gaat aan administratie. "Op de dagen dat ik aan het behandelen ben, merk ik dat ik ontzettend veel moet lachen, dat ik heel veel plezier heb in m'n werk", vertelt Henriëtte Delsing, logopedist in Utrecht. "Maar het is de administratie die je dan buiten je werktijd om nog moet doen. Dat vraagt zoveel tijd. Dan staat dat soms wel in een schril contrast."

ONDERBETAALD

Doordat er veel tijd opgaat aan administratie wordt het vak van logopedist minder aantrekkelijk. Ook zijn de lonen te laag. "Ik heb nu al een paar maanden een vacature bij mij in de praktijk en er is gewoon geen enkele logopedist die daar op solliciteert, omdat de salarissen gewoon veel te laag zijn", zegt Henriëtte. "Dat betekent dat bij mij de wachtlijsten op gaan lopen. Ik heb te weinig mankracht om in te zetten, om daar ook daadwerkelijk mee aan de slag te gaan."
Henriëtte en andere logopedisten denken dat de zorg voor hun patiënten onder druk staat. In 2011 is afgesproken dat het tarief omhoog zou gaan, maar door bezuinigingen in de zorg blijft die verhoging uit. Henriëtte vindt dat er betere afspraken met verzekeraars moeten komen.

LIEFSTE MEISJE VAN DE KLAS

De Utrechtse logopedist nam daarom het initiatief om de protestactie op te zetten. Zo'n 500 logopedisten gaan vandaag naar Den Haag met een stapel fotoboeken, met daarin verhalen van patiënten. Op die manier willen ze aan Tweede Kamerleden en zorgverzekeraars laten zien wie er baat hebben bij een bezoek aan de logopedist. Henriëtte hoopt dat het een gesprek op gang helpt. "Logopedisten zijn het liefste meisje van de klas. We zijn toch niet zo snel van die mensen die op de bres gaan staan. Als dat dan gebeurt dan moet je je toch realiseren dat de nood ook wel heel erg hoog geworden is. Het kan gewoon niet meer. De rek is er echt helemaal uit."
De bijeenkomst in Den Haag is vanmiddag vanaf 12.30 uur.
Reportage over de protestactie van logopedisten in Den Haag

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.