Hans Oosters wordt CvdK: "Ik doe vanuit de overheid zaken voor mensen"

© Provincie Utrecht (Bewerking door RTV Utrecht)
PROVINCIE UTRECHT - Het leven zo goed mogelijk krijgen voor inwoners van Utrecht, dat drijft Hans Oosters. Oosters is door de provincie aanbevolen als de nieuwe commissaris van de koning. Hij heeft "ontzettend veel zin om aan de gang te gaan", zegt hij tegen RTV Utrecht.
De provincie zocht een innemend boegbeeld dat past bij alles waar de provincie voor staat, staat in de profielschets van de opvolger van Willibrord van Beek. Oosters, nu nog dijkgraaf in Zuid-Holland, voelde zich geroepen. "Ik ben maatschappelijk betrokken en werk heel graag in het openbaar bestuur. In mijn hele carrière doe ik vanuit de overheid zaken voor mensen."

PVDA

Hans Oosters maakte kennis met het openbaar bestuur in de lokale politiek van Gouda, zijn toenmalige woonplaats. Hij was raadslid en fractievoorzitter van de PvdA. In het dagelijks leven werkte hij lang voor de Vereniging van Nederlandse Gemeenten. In 2000 werd hij benoemd tot burgemeester van Bergambacht.
Nadat hij ook een jaar waarnemend burgemeester van buurgemeente Ouderkerk was geweest, werd hij in 2005 dijkgraaf van Hoogheemraadschap Schieland en de Krimpenerwaard. In die functie is hij ook voorzitter van de Unie van Waterschappen.

BLIJ VERRAST

Als de minister van BZK de aanbeveling van de provincie omzet in een voordracht vervolgt Oosters zijn maatschappelijke loopbaan in Utrecht. "Ik ben blij verrast dat de Staten mij hebben voorgedragen", zegt hij. "Ik had gesolliciteerd, dus de kans zat erin, maar de blijdschap is natuurlijk groot als het ook uitkomt."
Een vrouw is de nieuwe commissaris van de koning dus niet geworden, zoals veel inwoners van Utrecht hadden aangegeven toen ze afgelopen jaar hun wensen mochten indienen. Maar volgens de Provinciale Staten is Oosters zeker in staat om zich als trotse vertegenwoordiger zichtbaar te maken op evenementen en de vooruitstrevende vernieuwer te zijn die de provincie zocht.
Hans Oosters voorgedragen als commissaris van de Koning

KONINGSDAG

De huidige commissaris Willibrord van Beek gaat op 1 februari met pensioen. Het koningsdagbezoek van Willem-Alexander en zijn familie aan Amersfoort laat hij daarmee over aan zijn opvolger.
Oosters heeft daar wel oren naar. "Vanzelfsprekend. Dat hoort erbij. Het is natuurlijk fantastisch om namens de provincie en de inwoners van Utrecht het koningspaar welkom te heten op zo'n feestelijke dag."
Utrecht wil Hans Oosters als commissaris van de koning

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.