"Hoogbegaafden zoeken iemand die snapt hoe ze in elkaar steken"

"Een hoogbegaafde denkt sneller, maakt creatievere stappen, en denkt complexer en intenser."
"Een hoogbegaafde denkt sneller, maakt creatievere stappen, en denkt complexer en intenser." © Pixabay
UTRECHT - De kwetsbaarheid van hoogbegaafden staat vandaag centraal bij een congres in Utrecht. In de Jaarbeurs praten onderwijsmedewerkers en hulpverleners over de sociale en psychologische problemen die daar vaak bij horen. Ze pleiten voor meer begrip en verdraagzaamheid voor hoogbegaafden.
Hoogbegaafden zijn niet alleen bijzonder intelligent, nieuwsgierig en gedreven, maar vallen ook nogal eens buiten de groep, weet psychotherapeut Maud van Thiel. Ze is zelf hoogbegaafd en zegt dat mensen vaak schroom hebben om dat hardop te zeggen. "De meeste mensen vinden het niet prettig om te horen dat een ander zichzelf hoogbegaafd noemt", zegt ze. "Het woord is ongelukkig en roept veel vooronderstellingen op die niet kloppen. Daar kun je last van hebben als hoogbegaafde."

SNELLER, CREATIEVER, COMPLEXER

"Een hoogbegaafde denkt sneller, maakt creatievere stappen, en denkt complexer en intenser", zegt Van Thiel. "In de ogen van anderen is dat dan vaak te moeilijk. Dat is dan ook echt zo. Ze nemen te grote stappen en springen van de hak op de tak. Voor een toehoorder die dat niet gewend is is dat niet te volgen."
Mensen die met hun hoogbegaafdheid in de moeilijkheden zijn geraakt, of mentale problemen hebben door bijvoorbeeld een echtscheiding, ruzie op het werk of het overlijden van een naaste, kloppen graag bij Van Thiel aan. "Ze zoeken iemand die snapt hoe ze in elkaar steken. In mijn praktijk komen ernstig verdrietige mensen langs. Voor hen lijkt het een enorme klus om, als je zo anders functioneert, een gelukkig leven te creëren."

OPENHEID

Verdraagzaamheid en openheid is de sleutel, volgens Van Thiel. "We leren hoogbegaafden dat als je te snel gaat voor een ander, dat je dat dan opmerkt en zegt wat er volgens jou aan de hand is: 'Wacht, ik geloof dat ik veel te snel ga. Dat doe ik wel vaker en zo ben ik nu eenmaal. Waar ben je afgehaakt, dan begin ik daar opnieuw'. En de ander kan gewoon zeggen dat het veel te snel gaat. Gewoon openstaan voor elkaar."
Het jaarlijks congres over hoogbegaafdheid wordt voor de derde keer gehouden.
Psychotherapeut Maud van Thiel over kwetsbaarheid van hoogbegaafden

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.