Advocaat van Sara Glatt verwijt politie en OM tunnelvisie

© RTV Utrecht
KOCKENGEN/KOCKENGEN - De politie en het openbaar ministerie lijden aan tunnelvisie, dat zegt de advocaat van natuurgenezeres Sara Glatt uit Kockengen. Raadsman Peter Souren snapt niet dat het OM aanstuurt op inhoudelijke behandeling van de zaak tegen zijn cliënt in december, terwijl haar medeverdachte Tom B. nog vastzit in Ierland.
De 58-jarige Glatt wordt verdacht van betrokkenheid bij de dood van een Zweedse vrouw door het toedienen van het omstreden afkickmiddel ibogaïne. De verslaafde vrouw werd februari vorig jaar dood aangetroffen in het huis van Glatt, in aanwezigheid van Glatt's naaste medewerker Tom B. Die sloeg kort daarna op de vlucht en werd pas ruim een jaar later aangehouden in zijn vaderland.
De woning van Sarah G. in Kockengen.
De woning van Sarah G. in Kockengen. © RTV Utrecht

VERHOOR IN IERLAND

Volgens het OM doet justitie in Ierland erg ingewikkeld over het horen van B. als getuige. Dat gebeurt in Nederland gewoonlijk bij de rechter-commissaris; in het bijzijn van politie, officier van justitie en advocaten. Omdat dit in Ierland niet gebruikelijk is, duurt het lang om dit te regelen. Ook is er een uitleveringsverzoek ingediend om Tom B. in ons land te kunnen vervolgen.
Het OM verdenkt Sara Glatt van het verstrekken van ibogaïne aan het slachtoffer. Ze zou daarbij hebben verzwegen dat het middel bij hoge doseringen schadelijk en zelfs levensbedreigend kan zijn. Er wordt haar doodslag dan wel zware mishandeling ten laste gelegd, omdat zij wist van de mogelijke gevolgen. Ook zou zij de vrouw niet goed hebben begeleid tijdens de inname van het middel.

BORGSOM

Het openbaar ministerie zei tijdens de pro-formazitting vandaag de twee eventueel afzonderlijk te willen berechten. Maar volgens Souren is de rol van Tom B. in deze zaak cruciaal en zijn de zaken niet los van elkaar te beoordelen. Ook was zijn cliënt op de fatale dag niet in Kockengen en zou niet zijn aangetoond dat de ibogaïne de doodsoorzaak was.
De verdediging vroeg de rechtbank vandaag de voorlopige hechtenis op te heffen, omdat Glatt al ruim 500 dagen vastzit en er geen vluchtgevaar zou zijn. De officieren van justitie verzetten zich hiertegen en adviseerden de rechtbank, als die zou instemmen, een borgsom van 50.000 euro te eisen en te controleren of Glatt naast haar Nederlandse paspoort niet ook een Israëlisch paspoort heeft.
De rechtbank streeft ernaar de zaak op 18 en 19 december inhoudelijk te behandelen. Dan moet ook duidelijk worden welke straf het OM tegen haar eist. De verdediging betwijfelt of die datum haalbaar is, omdat naast Tom B. nog meer getuigen moeten worden gehoord. Ook wil Souren een aantal eigen deskundigen raadplegen, die zijn cliënt zouden kunnen vrijpleiten.

EERDERE VEROORDELING

Sara Glatt werd vier jaar geleden ook al veroordeeld voor het toedienen van ibogaïne met ernstige gevolgen. Een Belgische cliënt raakte daardoor invalide en bijna blind. Een andere cliënt liep in een psychose de snelweg op en werd doodgereden door een vrachtwagen, maar hiervan kon niet worden bewezen dat Glatt er schuld aan had.
Glatt werd in 2014 in hoger beroep veroordeeld tot 141 dagen gevangenisstraf en een maand voorwaardelijk. Ook moet zij een ontnemingsvordering van 550.000 euro betalen, omdat zij dat volgens het OM met de ibogaïnebehandelingen heeft verdiend. Tegen die vordering is Glatt in cassatie gegaan bij de Hoge Raad. Die moet daarover nog uitspraak doen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.