Rechtszaak moet monumenten Zeist redden van sloop

© RTV Utrecht
ZEIST - Twee erfgoedorganisaties stappen naar de rechter voor behoud van een aantal monumentale panden in Zeist. Stichting het Cuypersgenootschap en Erfgoedvereniging Bond Heemschut maken zich ernstig zorgen over de toekomst van de woningen aan de Cornelis Schellingerlaan, Jacoba van Beierenlaan en Ridderschapslaan. De huizen staan op de lijst om gesloopt te worden.
De arbeiderswoningen in de wijk Griffensteijn zijn in de jaren '50 bedacht door architect Jan Wils. De huizen zijn oud, gehorig en niet klimaatbestendig. Volgens de huidige eigenaar van de panden, woningcorporatie Woongoed Zeist, is sloop van de huizen de beste optie. Op die manier komt er ruimte voor nieuwbouw. Maar het Cuypersgenootschap en Bond Heemschut zeggen dat de panden ook gerenoveerd kunnen worden. Ze willen daarover graag in gesprek met de woningcorporatie, maar dat lukt niet, zeggen de organisaties.

RECHTSZAAK

Afgelopen zomer besloot het college van burgemeester en wethouders dat de panden van de monumentenlijst worden gehaald. De kans dat de huizen worden gesloopt is daarmee nog groter geworden. Het Cuypersgenootschap en Bond Heemschut gaan daar nu tegen in beroep.
Dat betekent dat de rechter moet gaan kijken of de argumenten van de gemeente, om de panden van de monumentenlijst te halen, kloppen. "Heeft de gemeente Zeist voldoende gekeken naar de mogelijkheden van renovatie? Is de advisering door de monumentencommissie goed gedaan?", vraagt Norman Vervat van het Cuypersgenootschap zich af. "Heeft de gemeente dit besluit mogen nemen op basis van de informatie die beschikbaar is? Heeft ze dat goed gedaan of heeft ze wat te snel de kant van de woningcorporatie gekozen?"

LIEVER NIEUWBOUW DAN RENOVATIE

Eerder zei de woningcorporatie dat renoveren en sloop en nieuwbouw qua prijs vergelijkbaar is, maar dat bij renovatie het huis niet zo mooi als bij nieuwbouw. De woningen worden bij een opknapbeurt kleiner, omdat de muren geïsoleerd moeten worden en er technische middelen moeten worden ingebouwd om het huis klimaatneutraler te krijgen.
De monumentale arbeiderswoningen in Zeist
De monumentale arbeiderswoningen in Zeist © RTV Utrecht
Maar renoveren kan ook, zegt Norman Vervat. "We hebben een vergelijkbaar project in Amersfoort bezocht, waar ook dit soort huizen staan en die wel door de corporatie zijn opgeknapt. Daar zijn de bewoners heel tevreden en erg blij dat hun oude buurtje behouden is. Maar ze hebben ook comfort wat je verlangt anno 2018."
Vervat verwacht dat de zaak volgend jaar zal dienen. Wanneer precies is nog niet bekend.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.