RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Duizenden wormen gaan gft-afval composteren in Amersfoort

1/2
AMERSFOORT - In Amersfoort start binnenkort een proef om duizenden wormen in te zetten die het gft-afval tot compost verwerken. De bedenkers van het project hopen vanavond lokale politici te overtuigen.

Op dit moment gaat het groene afval de oven of vergister in. De initiatiefnemers van de StadsWormerij vinden dit jammer, omdat er ook compost van gemaak tkan worden. De afgelopen tijd is er via crowdfunding geld ingezameld om een grote composteerinstallatie te bouwen waarin wormen het werk doen. Die werkt ongeveer hetzelfde als de compostbak. "Veel mensen hebben die thuis staan en dat werkt op zich prima", vertelt Edgar van Groningen van de StadsWormerij.

Het proces in de nieuwe installatie met behulp van wormen heet vermicomposteren en is één van de manieren om te composteren. Hiervoor worden duizenden speciale compostwormen los gelaten in het gft-afval. De StadsWormerij wil zich in de proef richten op zo'n honderd huishoudens bij wie het gft-afval nu nog niet wordt opgehaald. Die krijgen een kleine container die wordt opgehaald door een elektrische pick-up.

De wormen eten vooral snijafval van groenten & fruit, koffiedik, maar ook theezakjes en eierschalen. Schillen van citrusvruchten zijn minder geschikt, net als tuinafval. Met de compost kunnen planten gevoed worden, maar het is ook geschikt voor kleinschalige landbouwprojecten.

Initiatiefnemer Van Groningen heeft niet de ambitie om voor de hele stad gft-afval om te zetten tot biologisch compost. "We willen vooral laten zien dat er meer mogelijk is en dat dit verder kan gaan dan de compostbak in de eigen achtertuin."

Belangstellenden kunnen zich aanmelden op de site van de StadsWormerij.

Van 1 t/m 5 oktober besteedt RTV Utrecht de hele week aandacht aan afval en hoe de provincie Utrecht daarmee omgaat. Dat kunt u horen, zien en lezen op radio, televisie, de site en de RTV Utrecht-app.

Wormen ingezet voor verwerking gft-afval


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -