'Mannen moeten meer verantwoordelijkheid nemen met anticonceptie'

© ANP
AMERSFOORT - De pil, het spiraaltje, het pessarium en de hormonenring worden in Nederland veelvuldig gebruikt om zwangerschappen tegen te gaan. Wat opvalt is dat voornamelijk vrouwen voor het anticonceptiemiddel moeten zorgen. Daar moet maar eens verandering in komen, vindt het Utrechtse kenniscentrum voor seksualiteit Rutgers.
Zij starten vandaag, op Wereld Anticonceptiedag, een campagne om mannen meer verantwoordelijk te maken. "Het voorkomen van een onbedoelde zwangerschap wordt veel te vaak bij vrouwen neergelegd", vertelt Ineke van der Vlugt. "Wij willen mannen hier meer bij betrekken en ze laten zien dat ook zij daarin kunnen helpen."

MEER LASTEN

Want vrouwen, die doen al genoeg. "Zij dragen veel meer de lasten dan mannen", aldus Van der Vlugt. "Ze moeten naar de huisarts, slikken of gebruiken een anticonceptiemiddel, hebben missschien last van bijwerkingen en betalen daar ook nog eens voor. Dat is best een eenzijdig verhaal."
Met korte video's op sociale media moeten mannen zich bewuster worden van de rol die ze kunnen spelen. Daarin wordt bijvoorbeeld aan ze gevraagd of ze een eventuele 'mannenpil' zouden slikken en wat anticonceptie voor mensen betekent.

VRAGEN STELLEN

Volgens Rutgers is het 'probleem' dat er naast het condoom of sterilisatie weinig opties zijn voor mannen om zelf anticonceptie te gebruiken. "Maar ze kunnen wel meer betrokken zijn bij hun partner. 'Wat kan ik voor jou betekenen, zal ik met je meegaan naar de huisarts, wat kunnen we allemaal gebruiken?' Als ze dat soort vragen gaan stellen, zijn we al een heel eind."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.