Gescheiden mensen en alleenstaande ouders meest eenzaam

Archief.
Archief. © Pixabay
PROVINCIE UTRECHT - Gescheiden mensen en alleenstaande ouders hebben het vaakst gevoelens van eenzaamheid. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Volgens Ruud Luchtenveld van Stichting Parentshouse in Amersfoort, een instelling die ouders helpt in het scheidingsproces, zijn deze gevoelens een optelsom van allerlei problemen die bij echtscheidingen komen kijken.
"Het is niet alleen het uit elkaar gaan, maar ook alle financiële en jurdische zaken die ermee gepaard gaan", vertelt hij. "Kun je je kinderen nog wel zien en waar moet ik wonen? Alles samen zorgt vaak voor veel eenzaamheid."

DRIE KEER ZO EENZAAM

Het CBS meldt dat gescheiden ouders drie keer meer eenzame gevoelens hebben dan gehuwden, nooit-gehuwden en mensen van wie de partner is overleden. Volgens Luchtenveld komen sommige ouders in een negatieve spiraal terecht. "Er zijn zelfs gevallen bekend van mensen die geen onderdak meer hebben en in hun auto moeten slapen", vertelt Luchtenveld.
Stichting Parenthouse biedt ouders die een steuntje in de rug nodig hebben na de scheiding een huis om alles op orde te brengen en rustig na te denken over de toekomst. "Omdat wij over het algemeen onderdak bieden aan dit soort gevallen, kunnen ze steun halen uit elkaars situatie."

WEEK VAN DE EENZAAMHEID

Voor het onderzoek van het CBS zijn meer dan 3.000 mensen boven de vijftien jaar ondervraagd. Bijna 30 procent geeft aan zich 'enigszins eenzaam' te voelen.
Koning Máxima opent morgen in Enschede de Week tegen de Eenzaamheid.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.