Groenten moeten langer houdbaar worden: Het hele jaar door pompoen uit eigen regio

Onderzoekers in het laboratorium van het Louis Bolk Instituut
Onderzoekers in het laboratorium van het Louis Bolk Instituut © Robert Jan Booij
BUNNIK - Het moet mogelijk worden om het hele jaar door bijvoorbeeld pompoen uit eigen achtertuin te eten. Dat is waar onderzoekers in Bunnik mee bezig zijn. Er wordt gezocht naar manieren om landbouw duurzamer te maken, onder meer door de houdbaarheid van producten te verlengen.
Het Louis Bolk Instituut in Bunnik doet onderzoek naar nieuwe en duurzame landbouwgewassen. Riekje Bruinenberg is Hoofd Laboratoium: "Uiteindelijk is het doel een ras te vinden wat je langere tijd kan bewaren zodat je niet midden in het seizoen dat je geen pompoen kan krijgen, ze uit het buitenland moet halen. Als je het in je eigen regio kan verbouwen en het goed kan bewaren, dan word je als land zelfvoorzienend".
Dan word je als land zelfvoorzienend
Riekje Bruinenberg
Steeds meer landbouwgrond wordt ingericht voor het kweken van zaden en jonge plantjes, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. In de periode 2002-2018 is dat sterk gestegen.
In Driebergen heeft het Louis Bolk Instituut een proefveld. "Een soort laboratorium in de open lucht". Floor van Malland: "We willen naar een duurzame kant in de landbouw. Nu wordt de grond steeds meer uitgeput. We kijken in de biologische sector hoe we beter met grond om kunnen gaan door meer vruchtwisseling. We wisselen af tussen gewassen die veel en gewassen die weinig van de grond vragen".
Op het proefveld staan onder meer lupineplanten, een peulvrucht. "Een heel interessant gewas" volgens Peter Keijzer van het instituut. "Er hoeft geen kunstmest bij. Normaal gesproken als je een gewas teelt moet er mest bij, maar deze plant haalt zijn eigen bemesting uit de lucht wat stikstof betreft. We hebben de opgave in deze maatschappij om wat minder dierlijke eiwitten en wat meer plantaardige eiwitten te eten".
Als je iets koopt hoef je het niet al na twee dagen weg te gooien
Peter Keijzer
Peter Keijzer onderschrijft het doel om de houdbaarheid van gewassen te verlengen, zodat groenten niet uit het buitenland gehaald hoeven worden. Ook gaat de voedselverspilling naar beneden als het beter houdbaar is. "Als je dan iets koopt hoef je het niet al na twee dagen weg te gooien".

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.