Bijna-ramp op de A2 van het water: "Driftende schipper vloog uit bocht"

© Dumpert
BREUKELEN - De schipper die eergisteren een plezierjacht ramde op het Amsterdam-Rijnkanaal bij Breukelen vloog uit de bocht. Dat stelt Anné Middendorp van Schuttevaer, de beroepsvereniging van binnenvaartschippers in Utrecht. "Schokkend en erg pijnlijk. Dit had nooit mogen gebeuren."
Eergisteren werd op het kanaal een bootje tegen de kade gedrukt door een enorm containerschip. Een omstander filmde het ongeluk. De video belandde op Dumpert.nl en baart veel opzien. De politie heeft de schipper inmiddels opgespoord en zal hem verhoren om te achterhalen wat er misging.

UIT DE BOCHT GEVLOGEN

Middendorp van Schuttevaer heeft het filmpje goed bekeken. Hij heeft een sterk vermoeden waardoor de schipper in problemen kwam. "Bij Breukelen zit een bocht. Je hebt er met stroming, wind en massa te maken. In de bocht moet de schipper een manoeuvre maken. Hij moet enerzijds een roercorrectie doen, maar de dichte masssa gaat dan zijwaarts. Je gaat dan als het ware driften. Als je daar als schipper onvoldoende of niet op anticipeert, vlieg je eigenlijk uit de bocht."
Het Amsterdam-Rijnkanaal is de A2 op het water, stelt Middendorp. "Maar op de A2 ga je niet fietsen, want dat mag niet. Op het kanaal is het anders. Daar mogen gecertificieerde schepen op, maar ook plezierjachten. Je moet je afvragen of je wel met een kleine boot op het kanaal moet, als je de Vecht als alternatief hebt. In dit geval weet ik niet welke aspecten een rol hebben gespeeld."
Je moet er niet aan denken dat ze in een polyester bootje hadden gezeten
Schipper Anné Middendorp

REDDING

De opvarenden hadden een voormalig zeevarend vaartuig, constateert Middendorp. "Dat is ook hun redding geweest. Je moet er niet aan denken dat ze in een polyester bootje hadden gezeten. Dit was nog enigszins stabiel."
Het containerschip heeft waarschijnlijk ook de oever geraakt. "Dat moet haast wel als ik de beelden zo zie. En ik vrees het ergste: de schipper heeft dat hele jachtje niet gezien. Het was eigenlijk een soort dode hoek-situatie. Maar containerschepen zijn uitgerust met camera's en een radar, dit had dus nooit mogen gebeuren. Let wel: u hoort mij niet zeggen dat dit mij zelf nooit zal overkomen."
Ik hoop dat ze hier geen trauma aan overhouden
Schipper Anné Middendorp

TRAUMA

De drie opvarenden van het jacht wisten tijdens de botsing snel op de kade te springen. Hun boot is zwaar beschadigd, maar van verwondingen is geen sprake. "Gelukkig is het goed afgelopen, al hoop ik dat ze er geen trauma aan overhouden, want dat kan ik me goed voorstellen", aldus Middendorp.
Interview met Anné Middendorp van Schuttevaer

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.