Lunchen in de supermarkt om te ontsnappen aan de eenzaamheid

© RTV Utrecht
AMERSFOORT - Tien procent van de regio Utrecht ziet zichzelf als eenzaam. Landelijk zijn dat maar liefst 1 miljoen mensen. Om dit aan te pakken, begint morgen de Week tegen Eenzaamheid. In Amersfoort is daar vandaag al een voorschot op genomen. Midden tussen fruit, snoep en wc-rollen in een Amersfoortse Albert Heijn stonden tafels vol broodjes, drankjes en soep klaar voor een buurtlunch.
De lunch is georganiseerd door Albert Heijn en luisterlijn Sensoor om de verbondenheid deels te herstellen en mensen elkaar te laten leren kennen. Nog voor de soep is opgediend is de eerste enthousiasteling al gevonden. "Leuke dames, leuke heren. Jammer dat ik ze nooit eerder ontmoet heb", vindt een bezoeker, die zelf ook eenzame mensen helpt.
Maar waarom in de supermarkt? "Dat is een van de weinige plekken waar iedereen komt, eenzaam of niet", zegt Sensoor-lid Monique van Bijsterveld. "Contact in de winkels is heel belangrijk. Mensen zitten vaak verlegen om een praatje."
Je moet contact zoeken, anders krijg je het niet
Bezoeker buurtlunch
Dat wordt beaamd door een man die van zijn lunch geniet. "Ik zou het jammer vinden als de caissières weggaan. Je raakt dan het persoonlijke contact kwijt." Toch benadrukt hij dat het ook bij jezelf begint: "Je moet contact zoeken, anders krijg je het niet."
De Week tegen Eenzaamheid duurt tot en met 6 oktober.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.