Wethouder wekt woede met 'verspreking' over windmolens

© RTV Utrecht / Caroline Geijsman
UTRECHT - De Utrechtse VVD is boos op wethouder Lot van Hooijdonk. Die beweert in een interview dat het vaststaat dat er in Polder Rijnenburg windmolens komen. Volgens de VVD klopt daar niets van en moet er nog een besluit komen over vier verschillende varianten van duurzame energie-opwekking. Inmiddels heeft Van Hooijdonk gezegd dat ze zich heeft versproken.
Op de website van Bureau De Helling geeft wethouder Van Hooijdonk een interview over succesvol besturen. De site is van het wetenschappelijk bureau van GroenLinks en dat is de partij van Van Hooijdonk. In het artikel van De Helling zegt de wethouder: "In Utrecht zitten we momenteel in een participatieproces rond een windmolenpark. Het is niet meer de vraag óf het er komt: de raad heeft dit bij mij besteld en ik moet het uitvoeren. Met burgers ga ik wel in gesprek over hóe het er komt. Maar we kunnen die windmolens niet meer wegdromen."
We kunnen die windmolens niet meer wegdromen
Lot van Hooijdonk

BESTUURLIJKE ARROGANTIE

De uitspraak is tegen het zere been van Gertjan te Hoonte van de VVD. Te Hoonte: "De Utrechtse gemeenteraad heeft het al heel vaak gehad over de participatie van bewoners en bedrijven in Polder Rijnenburg. De bewoners in en rond de polder zijn bang dat er op maar één traject gestuurd wordt, en dat is dat er windmolens moeten komen."
"Het college heeft meermaals ontkend dat dit zo is en zegt dat hij zich zal houden aan een motie die door de raad is aangenomen. Daarin staat dat alle opties nog open liggen en dat het college met een voorstel komt met verschillende scenario's."
Polder Rijnenburg
Polder Rijnenburg © RTV Utrecht
De VVD vraagt zich af of de wethouder met haar uitspraken geen blijk geeft van bestuurlijke arrogantie. Morgen, tijdens de raadsvergadering, wil de partij van de wethouder weten of ze het bewuste citaat echt gezegd heeft, of dat ze verkeerd is geciteerd. Ook wil de VVD weten of de rest van het college achter dit citaat staat.

REACTIE VAN HOOIJDONK

Van Hooijdonk gaf vanavond al een reactieaan RTV Utrecht op het interview. Dat is ongebruikelijk, want bij raadsvragen is het gebruikelijk om eerst de gemeenteraad te informeren, en die vergadert morgen pas. De wethouder zegt dat ze zich heeft versproken bij het interview.
"Ik wil benadrukken dat de keuze nog niet is gemaakt. In het aangehaalde deel van het interview ging het over participatie. Waar ik 'een participatieproces rond een windmolenpark' zeg, bedoel ik het proces rondom het opwekken van grootschalige energie. Op basis van een besluit van de raad gaat het gesprek met de omgeving niet over óf we duurzaam energie gaan opwekken, maar hoe we dat gaan doen. De raad heeft gevraagd om minimaal vier scenario's, waarvan drie met windenergie en één zonder. Die scenario's zijn we nu aan het maken en leggen we voor aan de raad."

D66 NIET BLIJ

Ook coalitiepartij D66 is niet blij met de 'verspreking' van de wethouder. Raadslid Maarten Koning: "Ik kan me niet vinden in deze uitspraken van de wethouder, ze zijn heel ongelukkig. Het proces moet op een zuivere manier gevoerd worden en alle belangen moeten in kaart worden gebracht. D66 wil dat zorgvuldig onderzocht wordt of in polder Rijnenburg een goed energielandschap ingepast kan worden."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.