Meldlijn komt eraan, maar aanpak verwarde personen schiet nog tekort

Februari 2016: een verwarde man richt een spoor van vernieling aan in Nieuwegein.
Februari 2016: een verwarde man richt een spoor van vernieling aan in Nieuwegein. © Koen Laureij
UTRECHT - Er komt een landelijk telefoonnummer voor mensen die zich zorgen maken over verwarde personen. Dat heeft staatssecretaris Blokhuis toegezegd.
Bellers krijgen 24 uur per dag en zeven dagen per week zorgprofessionals van een speciaal meld- en adviespunt in de eigen regio aan de lijn. Mensen bellen nu nog vaak het alarmnummer 112, terwijl de meldingen niet bij de politie thuishoren.
De adviescommissie van Onno Hoes, die ook waarnemend burgemeester van Haarlemmermeer is, vroeg begin 2017 al om een meldnummer. Wanneer de lijn in gebruik wordt genomen, is nog onbekend.

AANPAK

Het was de bedoeling dat alle gemeenten per 1 oktober een sluitende aanpak zouden hebben voor mensen met verward gedrag, maar dat lukt niet. Een derde van de gemeenten is er nog mee bezig, schrijft het AD. Lopik en Leerdam zeggen er zelfs 'helemaal niet klaar' voor te zijn.
De politie, het Openbaar Ministerie en zorgverleners zijn pessimistischer: volgens hen is de zorg in 40 procent van de regio's onvoldoende.

ALS CRIMINEEL AFGEVOERD

Mensen met verward gedrag, onder wie dementerenden en licht verstandelijk beperkten, worden nog te vaak als crimineel afgevoerd in politiebusjes en in de cel gestopt tot er hulp komt. Verwarde mensen zijn vaak niet eens in beeld bij de gemeente, omdat ze geïsoleerd leven en zorg uit de weg gaan. Dat blijkt uit het eindrapport van de commissie Hoes.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.