Filetopper op de schop: bijna 800 miljoen naar knooppunt Hoevelaken

© ANP
HOEVELAKEN - Minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) trekt in totaal 774 miljoen euro uit voor de aanpak van knooppunt Hoevelaken. Haar plan moet een einde maken aan de vele files rond Amersfoort. De werkzaamheden starten in 2021. Vanaf 2023 wordt het project opgeleverd.
Het is de bedoeling dat het knooppunt volledig op de schop gaat. Ook worden de aansluitende delen van de A28 en A1 verbreed. "Knooppunt Hoevelaken is aan vernieuwing toe. Op het verouderde klaverblad en de aansluitende snelwegen loopt het verkeer vaak vast", aldus de minister. "We zetten met dit besluit een mooie stap voor de aanpak van de files bij Amersfoort. Tegelijkertijd zorgen we er met geluidmaatregelen voor dat de mensen die in de omgeving wonen minder last hebben van het verkeer."
Knooppunt Hoevelaken en de snelwegen rond het knooppunt staan in de File Top 50 op 8, 17 en 34. De opstoppingen die er vrijwel dagelijks zijn, worden voor een belangrijk deel veroorzaakt door de 'weefbewegingen' die het verkeer moet maken en door de vele op- en afritten. Het nieuwe knooppunt krijgt de vorm van een 'kom'. Het doorgaande verkeer wordt gescheiden van het verkeer dat moet afslaan. De A28 en A1 worden over ongeveer 32 kilometer verbreed.
De plannen voorzien verder in de bouw, vervanging of aanpassing van in totaal 52 kunstwerken (o.a. bruggen, viaducten en tunnels) en de aanleg of verhoging van geluidsschermen over een lengte van ongeveer 26 kilometer.
Om verkeershinder voor de weggebruiker te beperken bouwt de aannemer zoveel mogelijk vanaf werkterreinen aan de buitenzijde van de weg.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.