Utrecht steeds vaker filmdecor

© donkerutrecht.nl
UTRECHT - Steeds meer filmmakers kiezen voor een Utrechts decor. Dat vertelde Malou Heijnen vanochtend op Radio M Utrecht aan verslaggever Robert Jan Booij. Heijnen is van de filmcommissie van de gemeente Utrecht. "Zeker de afgelopen vier jaar zien we een groei."
"We krijgen echt veel aanvragen", vertelde ze. "En dan gaat het vooral om veel korte opnames die bij ons in de stad gemaakt worden." Een favoriete locatie hebben de filmmakers niet. "We zien vaak een verspreiding door de stad, dat zagen we ook bij de film Riphagen, dan komen ze op meerdere plekken in de stad filmen."
Veel geld levert het de gemeente niet op. "Het is net als bij evenementenvergunningen. We vragen een kleine vergoeding voor het verstrekken van de vergunning, maar daar blijft het bij."

FILM MAKEN IN UTRECHT

Verslaggever Robert Jan Booij liep vanochtend met Production Designer Robert van der Hoop door de binnenstad. Van der Hoop werkte mee aan een groot aantal films, zoals Van God los en de Scheepsjongens van Bontekoe.
Samen mijmerden ze over filmopnames in onze stad, over het leven van de jonge Mozart, die hier kwam optreden. "En dan kiezen we mooie locaties uit, waar we de mooie shots kunnen nemen voor een bepaalde scene", vertelde hij. "Dus we zitten nu opeens in Utrecht in de 18e eeuw, waarbij we een scene willen draaien dat Mozart aan komt rijden in een koetsje."
Ook Stadskasteel Oudaen inspireerde van der Hoop. "De koets stopt voor het gebouw en hier stopt de koets en stapt straks de jonge Mozart uit. En dan zien we nog een stukje van de Oudegracht en dan stapt hij naar binnen."
De tekst gaat onder de foto door.
Robert van der Hoop met Malou Heijnen vanochtend op de gracht.
Robert van der Hoop met Malou Heijnen vanochtend op de gracht. © RTV Utrecht / Robert Jan Booij
Ook een trap aan de gracht inspireert: "Maar er moet veel gebeuren, alles moet afgezet worden, die winkelpuien moeten weg, want die willen we niet in beeld hebben natuurlijk."
Geen punt, volgens Malou Heijnen. Veel mag van de gemeente Utrecht: "Maar we moeten wel kijken dat het op een rustig moment gebeurt, want het moderne straatbeeld moet verdwijnen. Dus moderne lantaarnpalen en prullenbakken moeten weg, maar we willen natuurlijk ook de moderne mensen niet in beeld hebben."
Robert Jan Booij met Malou Heijnen van de gemeente en Robert van der Hoop.
Robert Jan Booij in gesprek met Robert van der Hoop over Utrecht als filmdecor.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.