Eddy Zoëy: Overleven met eikels in het Gagelbos

Jurjen en Eddy zoeken eikels.
Jurjen en Eddy zoeken eikels. © RTVUtrecht/Nathalie Ringrose
UTRECHT - In het Gagelbos, vlakbij Utrecht, is Eddy op stap met survival-instructeur Jurjen Annen. Ook in een bos dichtbij de stad kun je oefenen om te leven met de natuur. Eddy vraagt zich af of dat moeilijk is.
Jurjen Annen: "Aan de ene kant wel, omdat we niet meer weten hoe het moet. Maar aan de andere kant hebben we honderdduizenden jaren lang niet anders gedaan, dus het moet nog ergens in onze genen zitten. Maar we zijn er een beetje van verwijderd geraakt." Dieren staan vaak dichter bij de natuur. Een konijn dat ziek is weet precies welke plantje hij moet eten om beter te worden. Jurjen: "Mensen kunnen dat al lang niet meer. Onze zintuigen zijn slap geworden. Ze zijn er wel maar je moet ze blijven trainen om in staat te zijn te overleven."
Wij mensen zijn ook dieren.
Eddy Zoëy

STAPELVOEDSEL

Al lopend ontdekken Eddy en Jurjen bramen, douwbramen, eetbare distels en fluitenkruid. Allemaal te eten, maar daar moet je wel heel veel van plukken om je honger te stillen.Om je maag echt te vullen heb je voedsel nodig met zetmeel: het zogenaamde stapelvoedsel.
Jurjen: "Zoals je in Afrika mais hebt, heb je in de jungle maniok (cassave) en in Australië de yam. Hier in het bos zou dat de eikel kunnen zijn. Echt iets wat massa en energie geeft." Eddy: "Eigenlijk is de eikel dan dus de vuller." Maar voordat eikels gegeten kunnen worden moeten ze eerst een aantal keer flink uitgekookt worden om het voor de mens schadelijke looizuur eruit te halen. Een behoorlijk bewerkelijk proces.
vuur maken
vuur maken © RTVUtrecht/Nathalie Ringrose

BLOTE VOETEN

Eddy is verbaasd dat Jurjen op blote voeten door het bos loopt en het niet koud heeft. Jurjen: "Je voeten zijn ook je thermostaat, dus als jij de kou voelt op je voeten dan zorgt dat er ook voor dat je lijf 'aangaat'". Eddy: "Ah, het is dus een trigger. Je lichaam wordt wakker en dan krijg je het dus warmer?" Jurjen: "Ja, hoe meer je in de comfortzone van alsmaar dikkere kleding blijft, hoe minder je uiteindelijk aan kan."
Eddy: "Het is leuk dat het vandaag dierendag is, maar wat jij vandaag bewezen hebt is dat wij mensen natuurlijk ook gewoon dieren zijn en dat vergeten we wel eens." Jurjen: "Dat is een prachtig compliment."
Natuurlijk Zoëy wordt donderdag uitgezonden op RTV Utrecht.
Natuurlijk Zoëy: Overleven met de natuur

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.