Hoogleraren geven uit protest college op het Domplein

Universiteitsgebouw op het Domplein.
Universiteitsgebouw op het Domplein. © RTV Utrecht
UTRECHT - Hoogleraren van de Universiteit Utrecht geven vandaag hun colleges op het Domplein. Dit doen ze om actie te voeren tegen de in hun ogen veel te hoge werkdruk. Ido de Haan, zelf hoogleraar, vertelde vanochtend op Radio M Utrecht dat hij het zat is.
"We geven al jaren onderwijs op basis van een budget dat totaal niet toereikend is", aldus De Haan. "Sinds 2000 zijn we met een kwart voor de bekostiging van een student teruggegaan en het aantal leerlingen is in die tijd alleen maar verdubbeld. Daardoor moet bijna 80 procent van de leraren overwerken."
Aan de inzet van de leraren ligt het in ieder geval niet, licht De Haan toe. "De wetenschap is een prachtvak en iedereen geeft de lessen met veel liefde, maar dat doen we onder de voorwaarden die niet meer aanvaardbaar zijn."

COLLEGE

Om aandacht te vragen voor de hoge werkdruk, wordt er vandaag op het bordes van het academiegebouw op het Domplein in het openbaar lesgegeven. Er zullen speciale gastsprekers aanwezig zijn die met een microfoon worden versterkt, zodat iedereen die dat wil kan meeluisteren met het college.

AANDACHT

De Haan hoopt dat er op deze manier aandacht komt voor hun situatie. "Het zou leuk zijn als de ministers komen luisteren. We laten ze zien dat de college's de moeite waard zijn en daarom goed gefinancierd moeten worden", besluit De Haan.
Hoogleraar Ido de Haan over de gratis lessen op het Domplein

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.