RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Moord Anne Faber nog altijd open wond in Den Dolder

1/2
DEN DOLDER - De vermissing en de dood van Anne Faber ligtbij inwoners vanDen Dolder nog vers in het geheugen. Het straatbeeld herinnert ze dagelijks aan de aanwezigheid van de psychiatrische kliniek waar Michael P. woonde.

Zaterdagis het exact een jaar geleden dat de Utrechtse Anne Faber verdween. Bijna twee weken later werd ze in de buurt van Zeewolde dood teruggevonden. De schok was groot toen bleek dat haar moordenaar Michael P. een clint bleek van zorginstellingAventurijn (tegenwoordigFivoor) in Den Dolder.

HALVE LITER BIER

In het centrum van Den Dolder zet een man in een vale bruine jas zijn fiets tegen een lantaarnpaal. Zijn haar zit wild en hij loopt mank.Hij mompelt in zichzelf en gaatzitten op het bankje tegenover de plaatselijke slagerij. Uit een tasje haalt hij een halve liter bier. Het is half negen in de ochtend, maar de man laat zich het gerstennat smaken. Uit een verfrommeld pakje haalt hij een sigaret. Die steekt hij op.

Het is een schouwspel waar Den Dolder niet meer zo van opkijkt.Het dorp ende instellingen voorpsychiatrische hulpverlening een stukje verderop in het boszijn al ruim 100 jaarnauw met elkaar verbonden. Maar na de schokkende moord op Anne Faber door een psychiatrisch patint is er wel iets veranderd, weet een vrouw die boodschappen komt doen bij de plaatselijke supermarkt. "Je bent gewoon alerter.Mensen die in hun eigen wereldje zittenhebben lang niet altijd kwaad in de zin, maar toch... Je weet niet water in die koppies omgaat."

BUURTCOACH

De man heeft zijn eerste biertjeop het bankje in een rap tempoachterde kiezen. Op de grondligt rommel die uit zijn zak is gevallen. Net als hij zijn tweede pilsjewil openen, komt een man op een fiets de stoep op gereden.Hij is een zogenoemde buurtcoach. Als clinten zich misdragen, kunnenbewoners en ondernemers bellen en dan komt de coach zo snel mogelijk in actie.De man op de fiets is streng, hij kent de drinkerwant hij noemt hem direct bij zijn voornaam. "Mensen hebben hier last van je als je zit te drinken. Doe dat nou even niet,je kent de regels", zegt hij. "Enruim je rommel even op. Er staat daar een prullenbak."

De clint gehoorzaamt en besluit maar weg te gaan. Via hetpad achter het stationzwabbert hij op zijn tweewieleruit het zicht. "We hebben goede ervaringen met de buurtcoaches", zegt ondernemer Jeroen Hol, die al jaren een winkel bestiert in Den Dolder. "Zeker nahet drama met Anne Faber is er vanuit de zorginstellingen en de gemeente Zeistaandacht voor de situatie hier. Als ik een lastige klant heb of er is overlast op straat of in een wijk dan kunnen we direct bellen met de dienstdoende buurtcoach. In de regel zijn ze er binnen tien minuten."

Hol ziet dat Den Dolderweer tot rust komt, maar zegt wel dat de vermissing en de moord op Anne nog altijd speelt. "Het heeft grote impact gehad, dat is duidelijk. Maar ik wil vooruitkijken. Op het moment gaat het goed zoals het gaat. We voelen ons gehoord."

CAMERATOEZICHT

Bij de ingang van het terrein waar psychiatrische patintenworden behandeld is het rustig. Iets meer dan eenjaar geleden liepen hier militairen en was het terrein afgesloten met politielinten. Via een smal weggetje kom jeop de Distelvlinder.Beveiligingscamera's draaien mee alsje langsrijdt.Aan derechterkant paviljoen Barentz, waar Michael P. woonde. Een stukje verder links Roosenburg, een gebouwmet een hek er omheen en een veiligheidssluis om binnen te komen. Op een scherm tuurt een beveiliger naar beelden die de camera's vastleggen.Buurtcoach Eric van de Berg kijkt over zijn schouder mee. "Ik ken alle hoeken van het terrein. De meeste clinten ken ik bij naam. We lopenrondjes en kijken hoe de mensen in hun vel zitten. We hebben een telefoon bij ons waarmee bewoners en ondernemers ons kunnen bellen. Ik heb het idee dat het gewaardeerd wordt."

NIET ANDERS WERKEN

Van de Berg kende MichaelP. "Ik dronk's ochtends geregeld een bakje koffie met de jongens van de groenvoorziening. Michael werkte daar ook. Hijleek een voorbeeldclint. Het was voor ons een enorme schok toen duidelijk werd wat er was gebeurd. Natuurlijk heb ik mezelf in de spiegel aangekeken of ik geen signalen had gemist. Maar ik kan niet in iemands hoofd kijken."Toch werkt Eric niet anders dan dat hij voorhet drama deed. Hij wantrouwt de clinten van Fivoor niet."Dit is zo'n unieke situatie geweest.Ik denk niet dat dit nog een keer kan gebeuren. Van dichtbij zag ik dat het ook hier enorm veel losgemaakt heeft. In die periode werden er dingen over ons geschreven die ons allemaal erg hebben geraakt. Dat het hier een puinhoop zou zijn, bijvoorbeeld. Natuurlijk gebeuren hier wel dingen, maar het werd allemaal enorm opgeblazen. Ook de clinten hadden daar last van. Ze werden neergezet als monsters."

Ik denk niet dat het nog een keer gebeurt. De zaak Anne Faber was uniek"
Buurtcoach Eric

Eric sprak in de dagen van de vermissing en vondst van Anne Faber met veelinwoners. Tijdens drukbezochte bijeenkomsten, maar ook aan keukentafels. "Dan hoor je verhalen van mensen dat er ineens een helikoptervoor hun huis landde toen Anne nog zoek was. Dat ze bang waren. Die gesprekken hebbenindruk gemaakt. Als ik die mensen nu op straat tegenkom praat het makkelijker. We hebben samen iets meegemaakt."

BELANGENVERENIGING

Jan Scherphuis is bestuurslid van de Belangenvereniging Den Dolder.Het was voor hetbewonersorgaan een hectisch jaar. "Zeker toen bekend werd wat de achtergrond van Michael P. was.Dat op het terrein net buiten ons dorp dat soortzware gevallenwerden behandeld wisten veel mensen niet. Het was ook niet goed gecommuniceerd." Hoewelde rust weer aardiglijkt teruggekeerd, is de dood van Anne Faber nog altijd eenopen wond. "En die is nog niet geheeld. Zeker op dit soort dagen, een jaar na dato, en tijdens de rechtszaak tegen P. is het weerhet gesprek van de dag. En nog altijd zijn er mensen die bang zijn."

Zaak Anne Faber is nog altijd een open wond"
Bewonersplatform Den Dolder

Toch zegt Scherphuis dat het dramarond Anne Faber het dorp ook goede dingen heeft gebracht. "Er is volop overleg tussenons als belangenvereniging, de GGZ-instelling en de gemeente Zeist. Over de verbetertrajectenen de veiligheid bijvoorbeeld. En dan horen we toch positieve dingen. De buurtcoaches bijvoorbeeld hebben echt toegevoegde waarde. Waar het ons vooralom gaat is dat incidenten zoals die met Anne Faber nooit meer gebeuren."

Den Dolder is door het drama wel veranderd, ziet Scherphuis."Het hele bewustzijn over derisico's die we lopenis aanzienlijk verhoogd. Maar de extreme emotiedie net na de vondst van Anne voelbaar wasis wel wat gesust. We zijn erg benieuwd naar de resultaten van de onderzoeken die lopen. Is ons systeem in Nederland hoe we met psychiatrische patinten om gaan wel veilig genoeg? Ik ben heel benieuwd naar de uitkomsten."

Moord Anne Faber nog altijd open wond in Den Dolder


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -