Amersfoortse zorgorganisatie gebruikt slimme bril voor wondverzorging

© ANP
AMERSFOORT - Met een speciale bril kunnen medisch specialisten binnenkort op afstand meekijken hoe wonden worden verzorgd. Het gaat om een zogeheten smart glass, een draagbare computer in de vorm van een bril.
Voordeel is dat specialisten niet steeds naar de locatie hoeven te reizen. In feite kijken zij vanuit het zichtsveld van een verpleegkundige mee naar wonden van bewoners in verpleeghuizen en woonzorgcentra. Via een ingebouwde speaker kunnen instructies meegegeven worden. Het Amersfoortse Beweging 3.0 is de eerste zorgorganisatie die met de bril gaat werken. De verwachting is dat hiermee betere begeleiding mogelijk is waardoor het gebruik van verbandmiddelen af zal nemen en specialisten beter ingezet kunnen worden.
Wonden zijn volgens Beweging 3.0 een veel voorkomend probleem in de verpleeghuiszorg. Ze worden vaak veroorzaakt door de slechte fysieke situatie van bewoners. Diabetes kan bijvoorbeeld chronische wonden aan de voet veroorzaken. Ook hebben ouderen vaak te kampen met een open plek of zweer aan het been, door de toegenomen druk van het bloed in de aderen. Daarnaast komen doorligwonden vaak voor bij bedlegerige mensen en rolstoelgebruikers.
In november wordt gestart met de eerste consulten via de smart glasses. Naar verwachting zullen de specialisten wondzorg de komende twee jaar 1.500 keer via de slimme bril ouderen op afstand helpen bij hun wondverzorging. Als de resultaten bevallen, dan wil de zorgorganisatie de bril ook gaan inzetten in de zorg voor andere bewoners.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.