Agent die onschuldige Amersfoorter taserde niet vervolgd

© Politie
AMERSFOORT - De agent die vorig jaar een onschuldige man in Amersfoort met een stroomstootwapen taserde, wordt niet vervolgd. De officier van justitie stelt dat de man "ook zelf heeft bijgedragen aan de escalatie van de situatie".
In de nacht van 1 maart 2017 ontstond onrust in een flat aan de Puntenburgerlaan in de wijk Soesterkwartier. De man ging samen met zijn vrouw op de herrie af en werd naar eigen zeggen vervolgens uit het niets getaserd.
In de bewuste nacht kwam er een melding dat een vrouw zich had opgesloten in de slaapkamer omdat haar broer haar de keel had dichtgeknepen en onder invloed van drugs met een mes door de woning of door het flatgebouw liep.
Deze broer was een bekende van de politie. De agenten troffen in het flatgebouw een andere man aan, die op hem zou lijken. De agenten sommeerden de man op zijn buik op de grond te gaan liggen. De man weigerde dit en was boos.
Toen een van de agenten hem met zijn schild naar beneden probeerde te duwen, verzette hij zich. Naar het oordeel van de officier hadden de agenten de man niet als verdachte mogen aanmerken en aanhouden, omdat er op basis van het onderzoek onvoldoende aanleiding was om te denken dat dit de man was die ze zochten.
Volgens het OM heeft de boze en agressieve houding van de man bijgedragen aan de escalatie van de situatie. "Wel is er sprake geweest van een ongelukkige samenloop van omstandigheden, die betreurenswaardig is voor alle partijen, en dat met name voor de aangever die de gevolgen heeft moeten ondervinden", stelt de OvJ.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.