Nieuwe graven voor WOII-soldaten op Grebbeberg Rhenen

Piet van der Velden en Henk Verbruggen.
Piet van der Velden en Henk Verbruggen. © Defensie / RTV Utrecht
RHENEN - Ze waren 20 en 31 toen de Duitsers Nederland binnenvielen en overleefden de oorlog niet. De dienstplichtige soldaten Piet van der Velden en Henk Verbruggen waren geen bekenden van elkaar, maar hebben behalve hun offer voor vrede en veiligheid nog iets gemeen. Ze kregen vandaag, 78 jaar na hun dood een graf op het Militair Ereveld Grebbeberg in Rhenen.
Het Nederlandse leger verzorgt met de Oorlogsgravenstichting regelmatig herbegrafenissen om de gesneuvelden uit de Tweede Wereldoorlog te eren. De Bergings- en Identificatiedienst Koninklijke Landmacht traceert slachtoffers, zowel militairen als burgers, van de stoffelijke overschotten nog altijd worden gevonden. Verder worden ook nu nog militairen die in de oorlog een civiele begrafenis kregen overgebracht naar een van de erevelden en erehoven in ons land.
Herbegrafenis Piet van der Velden op de Grebbeberg.
Herbegrafenis Piet van der Velden op de Grebbeberg. © RTV Utrecht / Niels Drost

PEELSTELLING

Hendricus Johannes Verbruggen werd vandaag precies 110 jaar geleden in Dreumel geboren. Hij was in 1928 als dienstplichtige opgeleid bij de Infanterie, nadat hij eerder als 16-jarige bij de Vrijwillige Landstorm in Den Bosch had gediend. Tijdens de mobilisatie in 1939 werd hij in Blitterswijck bij de Limburgse Peelstelling geplaatst.
Verbruggen overleefde de gevechten in de meidagen van 1940, maar kwam ziek terug. Hij had hersenvliesontsteking opgelopen, een aandoening die vaker voorkwam onder soldaten in kazernes. Henk Verbruggen overleed in augustus en liet zijn vrouw Cornelia en vier kinderen achter.

VALKENBURG

Petrus van der Velden kwam uit de toenmalige gemeente Schoten, ten noorden van Haarlem. Hij woonde nog bij zijn ouders toen hij in 1940 onder de wapenen werd geroepen. Op 10 mei moest hij met een groep andere Nederlandse militairen vliegveld Valkenburg verdedigen.
Piet van der Velden krijgt zijn laatste rustplaats op de Grebbeberg
Van der Velden sneuvelde tijdens felle gevechten met Duitse parachutisten. Hij kreeg diezelfde dag nog een provisorisch graf in de tuin van een oude pastorie. Later dat jaar werd Van der Velden bij de Mariakerk in zijn woonplaats begraven.

MILITAIRE EER

Beide strijders werden vandaag op verzoek van hun families met militaire eer naar hun laatste rustplaats in Rhenen gebracht. Militairen van 42 Pantserinfanteriebataljon Limburgse Jagers verzorgen de plechtigheden.
De herbegrafenissen vonden vanmorgen en vanmiddag plaats in twee gescheiden ceremonies, in aanwezigheid van nabestaanden.
Geert Jonker over de herbegrafenissen

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.