RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Utrechters vinden afval scheiden belangrijk: "Voor kinderen, kleinkinderen en alle anderen na ons"

PROVINCIE UTRECHT - Inwoners van de provincie Utrecht vinden afval en het afvalbeleid van hun gemeente belangrijk. Dat blijkt althans uit onderzoek onder onze kijkers die meedoen aan het RTV Utrechtpanel. 745 panelleden reageerden. Liefst 95 procent van de deelnemers gaf aan afval en het afvalbeleid belangrijk of heel erg belangrijk te vinden. 30 procent vindt wel dat de kosten van de afvalinzameling te hoog zijn.

Dat komt vooral omdat de respondenten vinden dat er al genoeg belasting wordt betaald. Er konden ook andere redenen worden aangedragen. Zo zegt een panellid: "Als burger doe ik steeds meer zelf. Papier wegbrengen, glas in glasbakken doen. Terwijl de kosten alleen maar stijgen. De balans raakt zoek op deze manier."

AFVAL SCHEIDEN
Want afval scheiden doen Utrechters dan ook volop. 78 procent scheidt het afval consequent, vooral met het oog op het milieu. We moeten rekening met de toekomst houden, is de strekking van veel reacties. Zo zegt iemand dat ze afval scheidt "voor de kinderen en kleinkinderen en allen anderen die na ons op deze wereld mogen leven."

Een enkeling (8 procent) houdt vooral rekening met de eigen portemonnee. In sommige gemeenten betalen inwoners namelijk per kilo of per zak restafval, dan is het voordeliger om het afval goed te scheiden. Soms is het ook simpelweg praktischer om afval te scheiden, blijkt uit een van de antwoorden. "De afvalbakken blijven schoner, minder kans op ongedierte."

EEN GROTE HOOP
Hoe het afval wordt ingezameld kan nog al verschillen per gemeente. Driekwart van de Utrechtse panelleden is tevreden hoe hun gemeente omgaat met het afval. Maar er zijn wel twijfels over wat er met ons afval gebeurt. Zo zegt iemand: "Ik wil echt goed mijn best doen om afval te scheiden, maar dan moet het beleid in heel Nederland wel hetzelfde zijn en niet dat het uiteindelijk op één grote hoop beland."

Van 1 tot en met 5 oktober duikt RTV Utrecht in de wereld van het afval in de themaweek: Schoon Utrecht. We hebben uitgezocht hoe het RTV Utrecht-panel denkt over afval. Aan de hand van de resultaten van dit afvalonderzoek gaat verslaggever Lisanne Rutgers de provincie in. Ze gaat op zoek naar de herkomst van ons afval, de plek waar het naar toe gaat en de manieren waarop we ons afval kunnen hergebruiken. Haar zoektocht is iedere dag te horen in Utrecht is Wakker op Radio M Utrecht, te zien in UNieuws op RTV Utrecht en terug te lezen op onze site rtvutrecht.nl.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -