Zwaargewonde agent over brand Marshalllaan: "Ik dacht dat laatste uur geslagen had"

© Koen Laureij
UTRECHT - De agent die ruim drie maanden geleden zwaargewond raakte bij een brand aan de Marshalllaan in Utrecht, heeft voor het eerst gereageerd op de momenten van die avond. Bij die brand kwam een bewoonster van de flat om het leven.
Tijdens de brand kwam politieagent Zefanja in actie. Om eenmaal binnen aan de vlammen te ontkomen, sloeg hij in het portiek een ruit in. Vervolgens klom hij naar buiten. Hij bungelde eerst metershoog boven de grond en liet zich daarna vallen. De agent brak zijn beide hielbenen en werd met spoed naar het ziekenhuis gebracht.
"De vlammen sloegen al uit de woning toen we aankwamen", vertelt hij in de Politie Podcast. Hij besloot met een paar agenten het gebouw in gaan. "Ik keek richting de eerste etage en toen zag ik een enorm grote zwarte rookkolom uit een woning komen. Voor mij voelde het toen: nu heeft mijn laatste uur geslagen."
Voor mij voelde het toen: nu heeft mijn laatste uur geslagen
Politieagent Zefanja

STIKKEN

Zefanja kon er niet meer langs en kon alleen nog maar naar een raam boven. "In een split second dacht ik: die moet eruit, want ik heb frisse lucht nodig. Zo meteen komt er rook en als je blijft, stik je." Met een bloempot heeft hij toen de ruit eruit getikt. "Vervolgens ben ik naar buiten gekropen."
Wat er daarna gebeurde, werd door een omstander gefilmd. "Ik kan dat moment prima terughalen. Het was een bijzonder moment", legt hij uit. "Die rook kwam eraan, dus ik dacht: dit is geen veilige omgeving om langer te blijven. Vervolgens besloot ik aan dat raamkozijn te gaan hangen, me zo lang mogelijk te maken en me te laten vallen op het dakje voor het portiek. Je weet dat je het een en ander gaat breken, maar het belangrijkste vond ik dat ik m'n hoofd en bovenlichaam heel zou houden en dat ik niet nog erger letsel zou oplopen als dat ik nu heb."
Ik heb die jongens helaas nog niet gesproken, maar hopelijk gaat dat nog wel gebeuren
Politieagent Zefanja

KLAP

De impact van de klap was groot. "Je wilt overeind komen en dat lukte ook wel, maar je merkt dan ook gelijk: dit zit fout met mijn voeten." Het voelde wel goed dat mensen hem direct hielpen. "Eén woord: fantastisch. Ik heb die jongens helaas nog niet gesproken, maar hopelijk gaat dat nog wel gebeuren."
Op dit moment is Zefanja aan het revalideren. "Ik heb zelf gedacht dat mijn voeten eraf zouden gaan omdat ze niet meer te redden waren, dan is het wel heel fijn dat er een ambulance ter plaatse komt en pijnstilling geeft en dat je vervolgens weet dat je richting het ziekenhuis gaat."
Pas 48 uur later werd hem duidelijk wat er gebeurd was op de Marshalllaan. Daarbij kwam een vrouw om het leven. "Ik heb wel veel aan de kinderen en de familie van die vrouw gedacht. Het is een enorm drama wat zich daar heeft afgespeeld. Mijn situatie valt dan in het niet met het verdriet dat zich daar heeft afgespeeld."

REVALIDATIE

Inmiddels gaat het goed met hem. "Ik zit weliswaar in een rolstoel: allebei mijn hielbenen zijn verbrijzeld. In iedere voet zitten minimaal tien schroeven en een plaatje. Tijdens de botgenezing ben ik al met mijn revalidatie bezig en ik verwacht binnen korte termijn met krukken aan de slag te gaan."
Zefanja is nog niet aan het werk. "Mijn leven en dat van mijn vrouw en gezin en de mensen daar omheen heeft enorm op z'n kop gestaan. Anderzijds ben ik ook enorm dankbaar er nog te zijn. Maar ook dankbaar voor alle berichtjes, appjes, kaarten, brieven, tekeningen, waardebonnen, chocolade en andere presentjes. Het is onvoorstelbaar. Het heeft me dagen gekost daar doorheen te komen."

RECHTSZAAK

De 70-jarige verdachte die zich na de brand bij het politiebureau meldde, verschijnt volgende week voor het eerst voor de rechter. Hij wordt ervan verdacht zijn vrouw om het leven te hebben gebracht en brand te hebben gesticht in de woning.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.