Richard Stronks met Lynch Syndroom: "Deelname Zuiderzee Klassieker om in conditie te blijven"

© Richard Stronks
AMERSFOORT - De Zuiderzee Klassieker start morgen voor de allereerste keer in Amersfoort. Voor het evenement zamelen fietsers geld in voor de Maag Lever Darm Stichting. Ook een aantal oudgedienden doen mee zoals Bram Tankink, Irene van Moorsel en Gert Jakobs.
Voor Richard Stronks uit Amersfoort is deelname een stuk persoonlijker, want hij heeft zelf een heftige ziekte: het Lynch Syndroom, een erfelijke ziekte die tot darmkanker kan leiden. Dit jaar fietst hij voor het eerst mee. "In de loop der tijd werden meer mensen in mijn omgeving ziek. Dus toen dacht ik: ik wil voorbereid zijn voor het geval ik ooit onder het mes moet, dus ik wil werken aan mijn conditie."
Vorig jaar had Stronks zijn eerste operatie. Zijn dikke darm werd verwijderd om het risico op herhaling te verkleinen en hij onderging een aantal preventieve chemokuren. "Die behandelingen heb ik goed doorstaan, mijn conditie heeft mij daarbij geholpen."

ZUIDERZEE KLASSIEKER

Vorig jaar besloot Stronks om mee te fietsen met de fietstocht. "Vorig jaar was de tocht ook in september, maar dat was twee maanden na mijn operatie. Ik zat alweer op de fiets en dacht toen: misschien kan ik meedoen met de kortste afstand. Maar heen en weer fietsen naar Almere was me wat te veel, dus toen ik hoorde dat de editie van dit jaar in Amersfoort was, dacht ik: nu kan ik wel meedoen. Ik had een mooi doel om naartoe te werken. Het was mijn motivatie om in beweging te blijven."
Als voorbereiding fietste Stronks twee keer per week naar zijn werk in Utrecht en terug. "Dat is 30 kilometer heen en 30 kilometer terug. En in groepjes fiets ik in het weekend een langere tocht. Daarmee ben ik weer voldoende op conditie gekomen om dit morgen te kunnen."
De tocht start bij de Onze Lieve Vrouwentoren en er doen bijna 1100 fietsers mee. Tot nu toe is ruim 183.000 euro opgehaald, de organisatie hoopt de 275.000 euro te kunnen halen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.