Verhuizing marinierskazerne was grote verrassing voor gemeente

© RTV Utrecht
UTRECHTSE HEUVELRUG - De gemeente Utrechtse Heuvelrug heeft op tijd plannen aangeleverd voor de uitbreiding van de Marinierskazerne in Doorn. Dat het plan "mosterd na de maaltijd" was, zoals oud-minister Hans Hillen heeft verklaard, wordt daarmee weerlegd. Dat blijkt uit onderzoek van Follow The Money.
Uit de nieuwe informatie van Follow the Money blijkt dat de raad op 30 mei 2011 akkoord ging met de verbouwingsplannen. Het bestemmingsplan was zes weken daarna, op 28 augustus, in werking. Drie dagen later maakte minister Hillen bekend dat de marinierskazerne in Doorn op de lijst stond van mogelijk te sluiten kazernes. De Tweede Kamer stemde maanden later in met de verhuizing naar Vlissingen. De beslissing was een grote verrassing omdat de gemeente Utrechtse Heuvelrug uitging van een verbouwing.
De plek in Zeeland waar de kazerne moet komen.
De plek in Zeeland waar de kazerne moet komen. © RTV Utrecht

TOEKOMST

Over de toekomst van de kazerne wordt al jaren gediscussieerd. Er is kritiek vanuit defensie op de verhuizing naar Zeeland. Zo vrezen mariniers dat hun partners in Vlissingen geen werk kunnen vinden en dat ze een koophuis in Zeeland nooit meer kunnen verkopen. Ook zouden er op de nieuwe locatie te weinig schietbanen zijn en kan er wegens geluidsoverlast maar beperkt worden geoefend.
Maar ook vanuit de politiek komen steeds meer vragen over het beslissingsproces. Met name de rol van oud-minister Hillen wordt daarbij onder de loep genomen. Hij heeft gezegd dat het verbouwingsplan van de gemeente te laat kwam, maar dat blijkt dus niet te kloppen.
De oude kazerne in Vlissingen.
De oude kazerne in Vlissingen. © RTV Utrecht
Burgemeester Naafs van Utrechtse Heuvelrug heeft altijd kritiek gehad op de werkwijze van de minister. Zo voelde Naafs zich niet serieus genomen en sprak hij van een arrogante houding vanuit Den Haag.
"We hadden destijds een afspraak met het ministerie dat we een businesscase konden inleveren om de mariniers in Doorn te houden. We hebben zelfs het bestemmingsplan gewijzigd om de kazerne uit te kunnen breiden. Dat document is onder grote tijdsdruk, maar goed samengesteld. Als hij dan nu zegt dat hij dat plan nooit serieus genomen heeft... Dan denk ik bij mezelf: had dat nou wel gedaan, dan hadden we niet in de huidige situatie gezeten. Maar goed, ik ben de oud-minister niet. Maar ik heb het met stijgende verbazing aangehoord", aldus de burgemeester afgelopen april.

BESLUIT

In het najaar is het moment waarop de Kamer een definitieve go of no go kan geven. Dan is de aanbesteding voltooid en weet de kamer alles over de plannen. Veel Kamerleden zijn de afgelopen tijd op bezoek geweest in Doorn om te zien hoe het ervoor staat.
De verhuizing van de mariniers heeft de afgelopen tijd veel stof doen opwaaien. In onze tijdlijn staat dat allemaal op een rij.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.