Ben je blauw of rood: eindelijk weer derby tussen Spakenburg en IJsselmeervogels

© RTV Utrecht / Robert Jan Booij
BUNSCHOTEN-SPAKENBURG - Twee jaar heeft de derby tussen SV Spakenburg en VV IJsselmeervogels op zich laten wachten, maar morgen is het weer zover. Het dorp is verdeeld; ben je 'blauw' of ben je 'rood'?
Beide clubs bestaan zo'n 85 jaar. Aan de oostkant van de haven vond je SV Spakenburg. Aan de westkant, tussen de vissers, IJsselmeervogels. Nu vind je de twee clubs aan de Westmaat, "maar wel met een grote muur ertussen".
Iedereen weet dat ik rood geboren ben...
Burgemeester Melis van de Groep

KLEUR BEKENNEN

Er is twee jaar geen streekduel geweest in het verdeelde dorp. Spakenburg promoveerde in het afgelopen seizoen naar de Tweede Divisie. Een jaar eerder deed IJsselmeervogels dat. Door de promotie van Spakenburg is de derby weer in het competitieschema te vinden. En dat houdt de gemoederen bezig.
De wedstrijd tussen de twee rivaliserende ploegen is hét moment waarop je kleur bekent. Er heerst een verlangen naar de wedstrijd. Iedereen in het dorp kijkt uit naar het moment dat de rooien en de blauwen het veld betreden. Hoewel, iedereen? Volgens burgemeester Melis van de Groep - "Iedereen weet dat ik rood geboren ben..." - zijn er mensen die thuisblijven. "Sommigen doen zelfs de radio niet aan, zo spannend is het voor hen. Dat is altijd al zo geweest en dat is het mooie van een dorp."

ALCOHOLVERBOD

Tijdens de wedstrijd wordt geen alcohol geschonken. Dat is al jaren zo. Bij een raadsvergadering in Bunschoten stelde het CDA deze week voor om bij wijze van experiment het alcoholverbod op te heffen bij het volgende streekduel. De overige raadsleden wilden de drooglegging handhaven. Burgemeester Van de Groep beloofde wel de maatregel te evalueren. Het alcoholverbod blijft dus in principe van kracht.

UITSLAG

Als inwoner en voetbalfan bluf je - "Maar natuurlijk winnen wij" - óf ben je een beetje angstig - "Als we maar niet verliezen". Na de wedstrijd wacht de trots of de schaamte. Verliezen betekent niet het eind van de wereld, maar leuk is anders. "Als we elkaar dan een dag na de wedstrijd tegenkomen, drinken we wel een kopje koffie samen", legt een Spakenburger uit. "Maar de verliezer wordt wel geplaagd door de winnaar en dat wil je niet."
Van de Groep beaamt dat. "De koppen worden niet ingeslagen, maar als de ene partij wint, zit de andere partij wel een tijdje rustig thuis."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.