Minister opnieuw coulant voor provincie, deadline jaarrekening naar december

© Provincie Utrecht / Henk Bol
PROVINCIE UTRECHT - Het ministerie van Binnenlandse Zaken strijkt opnieuw met de hand over het hart voor de provincie Utrecht. De inleverdatum voor de jaarrekening uit 2017 schuift nu op van 1 oktober naar 1 december, zo wordt geschreven in een brief aan het provinciebestuur. Gedeputeerde Straat van financiën weet nog niet of dit gaat lukken.
Momenteel lopen er nog twee onderzoeken van de accountant over de problemen rondom de Uithoflijn. Daarom kan er nog geen handtekening onder de jaarrekening gezet worden. Door de grote problemen bij het project is de provincie vergeten een klokkenluidersmelding aan de controleurs door te geven.
De accountant ging daarom eerst zaken uitzoeken, maar wat precies is onbekend. De eerste uitkomsten van het onderzoek worden halverwege oktober verwacht. Omdat ook de gedeputeerde geen idee heeft wat daar instaat, kan hij geen garanties geven dat de nieuwe ultieme deadline gehaald gaat worden.

GEVOLGEN

Eerder sprak minister Ollongren van Binnenlandse Zaken over toezicht vanuit het Rijk als de inleverdatum van 1 oktober niet werd gehaald. Er zou dan geen geld meer uit het Provinciefonds aan de provincie Utrecht gegeven worden zonder dat daar verantwoording voor is afgelegd.
Nu de inleverdatum opschuift naar december lijkt er weer wat lucht te ontstaan om financiële orde op zaken te stellen. Oppositiepartij ChristenUnie vreest echter dat er dan nog niet genoeg tijd is, want óók de Staten moeten nog een handtekening onder de jaarrekening zetten.
"De agenda zit tjokvol", aldus fractievoorzitter Arne Schaddelee van de ChristenUnie: "We zouden heel veel dossiers, zoals het rekenkameronderzoek van de Uithoflijn, uit onze handen moeten laten vallen, willen we de jaarrekening op tijd in kunnen leveren."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.