Celstraffen voor daders ramkraak Ici Paris in Leidsche Rijn

© Koen Laureij
LEIDSCHE RIJN - Rechtbank Midden-Nederland heeft twee mannen uit Utrecht veroordeeld voor een ramkraak in mei van dit jaar bij de Ici Paris winkel in het centrum van Leidsche Rijn. De 26-jarige man is veroordeeld tot een gevangenisstraf van 15 maanden. Zijn handlanger, een 18-jarige man, is veroordeeld tot een jeugddetentie van negen maanden waarvan vijf voorwaardelijk. Hij was ten tijde van de ramkraak nog minderjarig.
De twee mannen hebben de pui van de winkel geramd met een auto waarvan ze wisten dat deze gestolen was. Ze veroorzaakten enorme schade aan het pand en de inboedel. Het was de tweede keer in twee weken tijd dat de eigenaar en omwonenden werden geconfronteerd met een ramkraak op dit pand.
De mannen sloegen op de vlucht en zijn uiteindelijk met hoge snelheid gecrasht. De politie wist ze al snel te vinden. Ze hadden zich ook schuldig gemaakt aan heling van de auto en kentekenplaten.

LICHT VERSTANDELIJK BEPERKT

De rechtbank heeft gekeken naar landelijke oriëntatiepunten voor een ramkraak om de straffen te bepalen. De 18-jarige man, die heeft bekend, was tijdens de ramkraak nog minderjarig en bovendien volgens een psycholoog licht verstandelijk beperkt bevonden. Daarom kreeg hij vijf maanden voorwaardelijk. Ook moet hij onder behandeling en toezicht van de jeugdreclassering.
De 26-jarige man kreeg een hogere straf dan landelijk georiënteerd. Hij heeft al een strafblad en nam geen enkele verantwoordelijkheid voor zijn daden.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.