Houtense SGP wil onderzoek naar SAVE Samen Veilig

© RTV Utrecht
HOUTEN - De gemeente Houten moet een onderzoek doen naar het functioneren van Samen Veilig Midden Nederland (SAVE). Dat wil de SGP in die gemeente. Wethouder Jana Smith-Visser ziet een onderzoek vooralsnog niet zitten.
De aanleiding voor het verzoek zijn signalen uit de Houtense samenleving. Raadslid Pascal Ooms: "Ik heb contact met vier verschillende cliënten van SAVE. Als ik met hen praat ontstaat het beeld dat er een aantal dingen misgaan. Dan hoor ik vooral klachten over de kwaliteit van de zorg, en de bejegening van de cliënten door de medewerkers van SAVE."

KRITISCHE PUNTEN

De kritiek die inwoners van Houten hebben zijn samen te vatten in vijf punten, meldt de SGP-er. Zo zouden diverse medewerkers van Samen Veilig de privacy van de cliënten onvoldoende respecteren. Er zou regelmatig sprake zijn van verbale dwang, waarbij tegen cliënten wordt gezegd dat ze hun kinderen kwijt raken als ze niet exact doen wat SAVE vraagt. Ook zouden cliënten bang zijn om te klagen over SAVE, omdat ze vrezen dat zoiets gevolgen heeft voor de hulp die ze nodig hebben. En tot slot is er twijfel over de deskundigheid van de medewerkers van SAVE, en zou er een groot verloop zijn bij de medewerkers, waardoor het aanspreekpunt steeds wisselt.
Pascal Ooms: "Ik kan niet beoordelen of het bij de klachten van de cliënten om incidenten gaat, of dat er structureel iets mis is. Daarom zou het goed zijn als er een onderzoek of een audit komt naar de klachten. Een audit is een toets of SAVE wel voldoet aan de van te voren gemaakte afspraken met de gemeente."

'ZORGELIJK'

Wethouder Jana Smith-Visser (ChristenUnie) heeft de zorgen van Pascal Ooms aangehoord. "Ik vind het zorgelijk als ouders niet tevreden zijn over de hulp die ze krijgen, of de manier waarop met ze wordt omgegaan. Maar het zijn stuk voor stuk hele ingewikkelde en complexe situaties, waar vaak al een rechter over geoordeeld heeft. Wij staan als gemeente meer op afstand. Maar wij krijgen de signalen die het raadslid Ooms aanstipt ook."
Toch wil de wethouder vooralsnog geen onderzoek naar het handelen van SAVE. Ze wil de signalen in het regulier overleg met SAVE aan de orde stellen. "Vooralsnog zijn wij tevreden over de inzet van SAVE, omdat wij altijd dat gesprek hebben kunnen voeren."

SAVE OF VEILIG THUIS

Samen Veilig Midden Nederland is een gecertificeerde instelling die jeugdbescherming biedt. De instelling handelt onder de naam SAVE. Onderdeel van SAVE is Veilig Thuis, en dat is weer een fusie van het voormalig Advies- en Meldpunt Kindermishandeling (AMK) en het steunpunt Huiselijk Geweld.
De SGP wil dat de gemeente Houten onderzoek gaat doen naar SAVE.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.