Vijftien zwaar verwaarloosde konijntjes gedumpt in Amersfoort

© Dierenbescherming Amersfoort
AMERSFOORT - De Dierenambulance in Amersfoort kreeg woensdagavond een melding binnen over vijftien gedumpte konijnen in kartonnen dozen. Later zijn de zwaar verwaarloosde diertjes naar het Dierenbeschermingscentrum overgebracht. Twee van de vijftien dieren zijn ondertussen overleden.
De dieren waren er bij binnenkomst slecht aan toe. Ze hadden veel te lange nagels, ingegroeide tandjes in de lip en kaakabcessen. Sommige dieren hadden zulke lange tanden dat ze niet konden eten. Ook zaten ze vol met parasieten, waarvoor ze nu medicijnen hebben gekregen. Veel vrouwtjes zijn drachtig. "Het is nog maar de vraag of de kleintjes levend ter wereld komen, want de dieren zijn behoorlijk gestrest", zegt Carmen Silos van de Dierenbescherming.

FOKKEN

Ze vermoedt dat de dieren bij iemand vandaan komen die ze fokte om te verkopen. "Er zitten dwergkonijnen en hangoorkonijnen tussen. Een aantal mooie exemplaren waar je aardig wat geld voor kunt krijgen. Ook zie je aan de geslachtsdelen van de vrouwtjes dat ze uitgelubberd zijn en dat is echt het resultaat van overmatig fokken. Er was ook geen enkel konijn gecastreerd."
Er is aangifte gedaan bij de politie in Amersfoort. Of de eigenaren ook daadwerkelijk gevonden worden, vraagt de Dierenbescherming zich af. "Maar het dumpen van dieren is een misdrijf, dus we doen sowieso aangifte", zegt Silos.

ANTICONCEPTIEPIL

De komende maanden verzorgt het asiel de konijnen intensief. Ze worden allemaal gecastreerd en een van de konijnen moet nog geopereerd worden aan zijn kaak. De vrouwtjes die nog niet zo lang drachtig zijn, krijgen medicijnen, een soort anticonceptiepil, zodat de eitjes niet meer verder groeien. Later is het de bedoeling dat de konijnen naar een nieuw thuis gaan.
Veel vrouwtjes zijn drachtig, maar de vraag is of de kleintjes levend ter wereld komen.
Veel vrouwtjes zijn drachtig, maar de vraag is of de kleintjes levend ter wereld komen. © Dierenbescherming Amersfoort

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.