RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Utrechters scheiden hun afval goed maar hebben "twijfels of het goed wordt verwerkt"

1/2
PROVINCIE UTRECHT - Voor Schoon Utrecht duikt RTV Utrecht in de wereld van het afval. Vandaag kijken we naar de inhoud van onze vuilcontainers. Driekwart van de leden van het RTV Utrecht-panel zegt namelijk afval te scheiden. In het panel zitten kijkers en luisteraars van RTV Utrecht. Aan dit onderzoek deden meer dan 700 mensen mee.

Scheiden doen ze voornamelijk omdat het beter is voor het milieu. Al plaatst het panel her en der ook een kritische kanttekening, zo zegt een panellid: "ik hoop dat het ook goed wordt verwerkt en dus ook echt een bijdrage is voor een beter milieu. Ik heb mijn twijfels of dat wel zo is."

Die twijfels zijn ook terug te vinden onder de panelleden die aangeven het afval niet te scheiden. Van de niet-scheiders zegt 43 procent dat ze weinig vertrouwen hebben in de manier waarop het afval wordt opgehaald en verwerkt.

Volgens Anne Kluivers van Milieu Centraal scheiden Nederlanders afval al best goed. "Binnen Europa zelfs erg goed. We scheiden nu al zo'n 55 procent van het afval." Maar uiteraard is er ook ruimte voor verbetering. "Het kan namelijk naar 80%."

CHIPSZAK
Vaak belandt afval namelijk in de verkeerde bak. Een pizzadoos met vetvlekken mag bijvoorbeeld niet met het oud-papier mee, want alleen schoon papier kan worden gerecycled. Vooral samengestelde verpakkingen zijn moeilijk te recyclen. Dat zijn verpakkingen die uit twee materialen bestaan. Schoolvoorbeeld: de chipszak. Kluivers: "De zak bestaat uit een plastic buitenkant en een aluminium binnenkant. Die kan niet gescheiden worden, moet bij het restafval en wordt dan verbrand." Op de website van Milieu Centraal kan je een quiz doen met nog meer van deze voorbeelden.

Uit afvalverbranding wordt nog wel energie gewonnen, maar erg milieubewust is het niet. Er valt dus nog een wereld te winnen op het gebied van afval scheiden, maar hier geldt: voorkomen is beter dan genezen. Anne Kluivers ziet dan ook liever dat we minder afval produceren. Ze zegt: "Neem bijvoorbeeld je eigen boodschappentas en je eigen flesje water mee. Plak een sticker op je brievenbus om geen folders meer te krijgen."

Verslaggever Lisanne Rutgers pluist haar eigen zak uit


PLASTICJE OM DE KOMKOMMER
Meer dan de helft van het RTV Utrechtpanel zegt (soms) rekening te houden bij de aankoop van producten of ze afvalvrij zijn. Nou is dat bij die chipszak volgens Anne Kluivers lastig, want zonder zak is de chips een stuk minder lang lekker en weggooien is ook zonde.

Een ander voorbeeld is de komkommer. Zelfs biologische komkommers zijn vaak in het plastic verpakt. Volgens Kluivers van Milieu Centraal is dit echter niet persé een slechte zaak. "Het is een heel dun plasticje, de impact op het milieu is maar klein." De komkommer is door dat plasticje wel een stuk langer houdbaar, en daar zit de crux. "Zo'n verpakking is altijd nog beter dan een komkommer weggooien. Dan verspil je de energie die het kost om hem te telen en in de winkel te krijgen."

Van 1 tot en met 5 oktober duikt RTV Utrecht in de wereld van het afval in de themaweek: Schoon Utrecht. We hebben uitgezocht hoe het RTV Utrecht-panel denkt over afval. Aan de hand van de resultaten van dit afvalonderzoek gaat verslaggever Lisanne Rutgers de provincie in. Ze gaat op zoek naar de herkomst van ons afval, de plek waar het naar toe gaat en de manieren waarop we ons afval kunnen hergebruiken. Haar zoektocht is iedere dag te horen in Utrecht is Wakker op Radio M Utrecht, te zien in UNieuws op RTV Utrecht en terug te lezen op onze site rtvutrecht.nl.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -