Pompoen van 939 kilo wint Nederlands kampioenschap

© RTV Utrecht / Peter Huting
UTRECHT - Het Nederlands kampioenschap pompoen kweken is gewonnen door de Britse tweelingbroers Stuart en Ian Paton met een pompoen van maar liefst 939 kilo.
In de Botanische Tuinen van de Universiteit Utrecht kwamen vandaag tientallen pompoenkwekers bij elkaar om te kijken wie er de grootste heeft. Het evenement heet dan wel het Nederlands Kampioenschap, maar omdat de hobby niet bijzonder populair is doen er ook kwekers mee uit andere landen.

GRAPJE

Zo heeft de Belgische Dries van der Vennet een pompoen meegebracht van ongeveer 640 kilo. "Het begon als grapje in de kroeg", vertelt hij. "Samen met vrienden besloot ik mee te doen. We kweekten toen een pompoen van 200 kilo. Mijn vrienden hielden er na 1 poging mee op, maar ik ging door. En hier in Utrecht vond ik andere liefhebbers."
De pompoenen kunnen soms bijna 1.000 kilo worden.
De pompoenen kunnen soms bijna 1.000 kilo worden. © RTV Utrecht / Peter Huting
Het is niet makkelijk om een reuzenpompoen te kweken. Het kost veel tijd en het is erg belangrijk welk ras je neemt. "Een groene squash kan een paar honderd kilo worden. Maar als je echt groot wil, moet je een Atlantic Giant kweken. Die kunnen wel 1.000 kilo worden, als je het goed doet."

WEINIG SMAAK

Na de wedstrijd gaan de pompoenen als showmodel naar winkeletalages. De reuzen zien er dan wel majestueus uit, maar de smaak valt tegen. "We maken er geen soep van", aldus Dries. "Deze pompoen heeft maar weinig smaak. Het doel is om zo snel mogelijk het gewicht te verhogen. Mijn pompoen groeide met zo'n 15 kilo per dag. En dat is heel veel vocht. De smaak is erg waterig."
Het NK Pompoen Kweken in Utrecht

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.